Или осигуровките, или данъците

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова се обяви категорично против допълнителното намаляване на осигурителните вноски.
На национална конференция за гъвкавост и сигурност на работното място в хотел „София“ днес министър Масларова обясни, че ако осигуровките бъдат намалени, трябва да се вдигнат данъците. В противен случай, по думите й, пенсионната система ще бъде дестабилизирана.
Преди дни се разбра, че БСП готви предизборно обещание за намаляване на осигурителните вноски с около пет пункта, като така те ще достигнат нива от около 14%. За това съобщи министърът на икономиката Петър Димитров.
Социалният министър обаче припомни, че през последните четири години осигуровките са били намалени с над 12 процентни пункта и е била създадена благоприятна данъчна среда.
„В много по-голяма степен се намали осигурителната вноска за работодателите, докато при работещите тя остана на същото равнище. И всичко това би довело до включване на държавата с много по-голям дял в осигурителната система, а тези пари биха могли да се намерят, ако се увеличат данъците. Не може с най-ниски данъци непрекъснато да се намаляват вноските в осигурителната система”, допълни социалният министър, цитирана от Дарик.
Нека не експериментираме и не решаваме икономически проблеми със социални плащания, коментира още Масларова. Според нея трябва да се търси баланс в тази посока и той до голяма степен е постигнат.
Министерството на труда е подготвено да задържи безработицата до ниво около 7 процента през следващите няколко месеца, съобщи още социалният министър. По данни на министерството през април безработицата у нас се е повишила с 0,16 процентни пункта спрямо март, като е достигнала стойност от 7,04 процента. Към момента има 8600 свободни работни места в различни сектори, включително в строителството и туризма. Въпреки по-големия брой безработни през април в бюрата по труда са заявени с 11 процента повече работни места в сравнение с март. „Реално за 2009 година имаме готовност около 200 000 души да бъдат поети на пазара на труда, тоест да останат да работят”, каза министър Масларова.
От 15 май до 15 юни т.г. Главната инспекция по труда ще провери как фирмите, преминали на намалено работно време, прилагат постановлението за държавните помощи от 120 лева, които работниците трябва да получават като компенсация, допълни Масларова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *