Инвеститори: САЩ е „банкрутирала Мики Маус икономика”

Съединените щати са „Мики Маус икономика“, която технически е банкрутирала, казва Йохан Вермут, главен инвестиционен директор на Wermuth Asset Management, цитиран от CNBC.
„Днешна Америка изглежда като Русия през 1998 г. Всички, потребителите, компаниите и правителството дължат много пари. В резултат на това Америка не е нищо по-различно от една банкрутирала Мики Маус икономика“, казва Вермут.
Коментарът е направен във връзка с новината, че Фед разширява програмата си за Количествено улесняване (Quantitative easing), след като Федералният комитет за свободен пазар (Federal Open Market Committee) обяви забавяне на темпа на растежа на производството и създаването на нови работни места.
Количествено улесняване е инструмент на паричната политика на централните банки, при който се „печатат пари“ с цел да се увеличи ликвидността на паричните и дългови пазари.
Фед прекара последните три години в агресивно понижаване на лихвените проценти и закупуване на различни активи за трилиони долари, но сега остава без амуниции, казва Мохамед Елериан, изпълнителен директор на Pimco, най-големият в света фонд за търговия с облигации.
Според Вермут, който има опит с инвестиции в Русия, ако същият екип на Международния валутен фонд (МВФ), който работеше по разрешаването на финансовата криза в Русия през 1998 г. сега извърши проверка на щатската централна банка, веднага щеше да оттегли подкрепата си за настоящата фискална политика на Вашингтон.
„Големият грях, който МВФ искаше да предотврати в Русия през 1998 г. беше изкушението Централната банка в Москва да започне да финансира държавния дълг на страната“, посочва Вермут.
„Дори преди програмата за количествено улесняване (Troubled Asset Relief Program) и закупуването на активи от Фед, общият американски публичен и частен дълг като процент от БВП на страната достигаше 290%, а сега този процент е доста по-голям“, допълва той.
„Американският кредитен риск е огромен и САЩ имат две опции – или да обявят фалит или да оставят долара да девалвира значително спрямо валути като юана и рублата“, казва Вермут.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *