Индексите на Wall Street посрещнаха седмицата с понижения

Водещите индекси отвъд Океана приключиха първата сесия за седмицата с понижения. Пазарните участници следят отблизо геополитическите конфликти и са в очакване на отчетите за второто тримесечие на водещи публични компании.

Индексът на сините чиповеDow Jonesсе понижи с 0,28% до 17 053,11 пункта, по-широкият бенчмаркS&P 500изтри 0,23% от стойността си до 1 973,68 пункта. Технологичният индексNasdaqотбеляза спад от 0,17% до 4 424,70 пункта.

В Ивицата Газа броят на загиналите палестинци нарасна над 500. В понеделник загинаха още седем израелски войници, след като в неделя бяха убити 13 души. Това се случва на фона на дипломатическите усилия за успокояването на конфликта.

Заради събитията в Източна Украйна и Израел и Газа цената на деноминираните в долари суровини се покачва. На борсата в Ню Йорк фючърсите върху петрола поскъпват с 1,5%, или с 1,46 долара, до 104,59 долара за барел, а тези върху златото – с 0,5%, или с 4,50 долара, до 1 313,90 долара за тройунция.

Освен това доларът поскъпва спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски облигации спада с един базисен пункт до 2,47%.

“Геополитическата ситуация тежи сериозно на пазарите, а освен това през тази седмица навлизаме в разгара на сезона на отчетите“, коментира пред Bloomberg Матю Кауфлър от Clover Value Fund. „Пазарът е фокусиран като цяло върху финансовите резултати, но се опитва да следи и пулса на световните събития.“

„Светът стана по-опасно място. Ако се нуждаете от извинение, с което да отговорите на текущите оценки, то определено има добро извинение. Имайки предвид представянето на пазарите през 2013 г. и от началото на годината, общото схващане е, че може би е време за разпродажби, или за по-сигурна стратегия“, коментира пред CNBC директорът на Hugh Johnson Advisors Хю Джонсън.

„Фактът, че големите по капитализация компании се представят по-добре от по-малките, ни подсказва, че по време на бичи пазар това е ясен знак, че инвеститорите започват да се притесняват и залагат по-сигурно. Може да останете бичи настроени, но все пак трябва да изградите и малка защита“, добавя Джонсън.

„Естествено е пазарните участници да са предпазливи на фона на тези конфликти, а и пазарите преминаха през силни ръстове“, коментира Патрик Спенсър от Robert W. Baird & Co. в Лондон. „Пазарите са нервни, като се има предвид, че досега нямаше корекция. Хората се оглеждат за събития, които биха предизвикали разпродажби.“

General Electricповеде губещите в състава на индекса на сините чипове Dow Jones. Съотношението на печеливши към губещи е 9 към 20, като една позиция остана без промяна. Книжата на GE поевтиняха с 1,81%, след като JPMorgan понижи оценката си за тях.

Акциите наReynolds Americanпоевтиняха с 1,11% до 58 долара. Съдът във Флорида реши, че производителят на тютюневи изделия трябва да плати компенсация в размер на 23,6 млрд. долара.

Книжата наAllerganпоскъпнаха с 2,23 на сто до 171,14 долара.Производителят на лекарства съобщи, че може да съкрати 1 500 души до края на годината.

Пазарната оценка наHalliburtonдобави 0,1% до 71 долара за брой, след като продажбите на компанията надхвърлиха очакванията на инвеститорите.

Цената на акциите наHerbalifeсе смъкна с цели 11,21% до 54,02 долара. Хедж фонд мениджърът Бил Акман коментира пред CNBC, че може да разкрие „голяма измама“ по време на презентация в Ню Йорк във вторник.

Акциите наHasbroпоевтиняха с 2,69% до 51,78 долара, след като производителят на игри и играчки отчете по-слаба от очакваното печалба за второто тримесечие.

След края на сесията своите финансови резултати ще представят Netflix и Texas Instruments. Във вторник това ще стори Apple, а в сряда – Boeing и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *