Индия е залята от чуждестранни инвестиции

Индия е залята от чуждестранни инвестиции
Икономиката на страната може да стигне годишен растеж от 8-9% още през 2010 г.
14.10.2009

Викас Бужаж, New York Times
Преди шест месеца Индия изглеждаше пред прага на тежка рецесия. Заводите съкращаваха работници, а строителните обекти спираха работа вследствие на драстичен спад в чуждестранните инвестиции.
През последните месеци обаче нещата претърпяха обрат, след като инвеститорите по света се отдръпнаха от долара, превърнал се в тяхно убежище по време на кризата, и погледнаха с нов оптимизъм към световната икономика и мястото на Индия в нея.
Промяната в страната е видима. Основните борсови индекси са двойно по-високи от мартенското си дъно. Компаниите пускат телевизионни реклами за първични публични предлагания. Материалите за бонуси и корпоративни планове за разрастване започнаха да изместват новините за съкращения и отложени проекти от първите страници на вестниците.
За второто тримесечие притокът на преки чуждестранни инвестиции към Индия е с близо $7 млрд. по-голям от изтичането, което е близо два пъти, колкото сумата за предходните шест месеца.
С парите, инвестирани във фондовия и облигационния пазар, Индия е получила общо около $15 млрд. в чуждестранни инвестиции, рекордно количество, ако изключим последните три месеца на 2007 г., сочат данните на Macquarie Securities.
Ако сегашният ръст продължи, в което скептиците се съмняват, индийската икономика може да стигне годишен растеж от 8-9% още през 2010 г., т.е. много по-рано от прогнозата на Международния валутен фонд и редица независими анализатори.
„Очевидно е, че след сериозното сътресение през миналата година нещата се нормализират, казва Суржит Бала, който управлява базираната в Ню Делхи Oxus Research and Investments. Според мнозина възстановяването е много по-силно, отколкото твърдят скептиците.“
Някои анализатори обаче се безпокоят, че възобновеният ентусиазъм ще остане мимолетен, ако глобалните финансови пазари отново тръгнат надолу.
Доверието в потенциала на Индия може да спадне и ако правителството не се заеме с някои дългогодишни въпроси, като икономическата реформа, подобряването на инфраструктурата и инвестициите в образованието, както обеща да направи, за да извади стотици милиони от бедността.
Друго сериозно притеснение е, че чуждестранните пари могат отново да надуят балоните във фондовия пазар и сектора за недвижими имоти. Индийските акции са с по-малко от 20% под върха си от 2008 г., макар че корпоративните печалби и икономиката като цяло вече са с по-слаб растеж.
„Привличаме сравнително сериозно количество капитал, така че има съвсем реална вероятност от възникването на балони в сектори като този за недвижимите имоти, казва Абик Баруа, главен икономист в HDFC Bank, която въпреки това е с позитивни очаквания за икономиката. Случи се в Китай, а подобен проблем се наблюдава и тук.“
След като изолираше икономиката си от останалия свят през по-голямата част от последните 60 години, Индия започна да разчита повече на чуждестранните инвестиции през последните години. Това сви разликата между вътрешните спестявания и растящата необходимост на частния сектор и правителството от капитал (кабинетът заема пари, за да финансира програмите за социално подпомагане и субсидиите).
В последната фискална година, която приключи през март, растежът на страната се забави до 6,7% от 9% година по-рано отчасти заради по-слабия приток на чуждестранни пари. Повечето анализатори изчисляват, че икономиката ще се разрасне с над 6% през 2009-а, но други, като Бала, казват, че ръстът ще е 8%.
Увеличаването на чуждестранните инвестиции би трябвало донякъде да компенсира някои от щетите, нанесени на икономиката от мусонните дъждове. Земеделието представлява около 17% от икономиката на страната, но изхранва повече от половината население.
В индийската икономика отсъстват някои от проблемите, сполетели други страни. Вътрешното търсене не се срина в степента, в която това стана в САЩ, а потребителските разходи вече растат. Продажбите на автомобили скочиха с 13% за петте месеца до края на август спрямо същия период на миналата година. Строителите съобщават за ръст в продажбите на апартаментите на достъпна цена между $10 хил. и $30 хил. Дори търговците на дребно, които след прекомерно разрастване бяха принудени да затворят стотици магазини миналата година, сега говорят за отварянето на нови обекти.
Някои западни компании са нетърпеливи да вземат дял от този пазар. Миналия месец Ford Motor заяви, че ще строи и продава коли от модела „хечбек“ (със задна врата, която се отваря) в Индия. McDonald’s обяви, че ще открие още 120 ресторанта, а според местните новинарски източници базираният в Балтимор T. Rowe Price преговаря за закупуването на дял от индийска компания, инвестираща във взаимни фондове. Инвеститорът обаче отказа коментар.
Благодарение на силното чуждестранно търсене за индийски акции и облигации местните компании набират милиарди долари. В проведено наскоро първично публично предлагане за държавната компания Oil India търсенето надвиши предлаганите акции 31 пъти.
„В света има голямо количество ликвидност, казва А. Муругапан, изпълнителен директор на Icici Securities. Парите идват към страната, тъй като хората виждат, че Индия и Китай са с най-голям растеж.“
Растящият приток от чуждестранни средства обаче носи и предизвикателства.
Индийската валута се покачи с 11% от началото на март до 46,13 рупии за долар заради растящото търсене на рупии и общия спад на долара. Това ще намали конкурентоспособността на световния пазар на индийския дрехи и бижута, и то в момент, когато тези експортни индустрии още се възстановяват.
„Това е обезпокоително, коментира поскъпването на рупията Васант Мехта, председател на Съвета за подпомагане на износа на скъпоценни камъни и бижута. Маржът на печалбата намалява, а в такъв период не можем да мислим за вдигане на цените.“
Управителят на индийската централна банка заяви наскоро, че за да овладее инфлацията, институцията може би ще трябва да вдигне лихвите преди развитите страни, където те са на рекордно ниски равнища. Той допълни, че това може да насърчи чуждестранните инвеститори да насочат повече пари към Индия, което още повече ще оскъпи рупията.
Тази крайност обаче също не е хубава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *