Индия повиши банковия си резерв, за да спре инфлацията в страната

Централната банка в Индия неочаквано нареди на банките в страната да забавят даването на заеми и инвестиции за трети път през тази година, предаде Bloomberg. Целта на предприетата мярка е да се ограничи движението на парите в брой и да се спре инфлацията.

От 4 август, заемодателите трябва да отделят 7% от депозитите си в резерв, което е с 0.5% повече от досегашното ниво. Освен това Индийската Централна банка задържа основния си лихвен процент на ниво от 7.75% – най-високото от пет години насам. Банката ще премахне и границата от 30 млрд. рупии (740 млн. долара) върху държавните облигации на 6 август. Досега този лимит подтикваше банките да освобождават повече пари в брой на валутните пазари и това правеше заемите по-изгодни.

Като цяло през седмицата цените в Индия са се повишили с 4.41%, което е под границата от 5%, поставена от Централната банка. До 6 юли заемите за потребителите и компаниите са нараснали до 24.3%, сравнени с 31% растеж за същия период година по-рано.

В момента Индия и Китай не успяват да се справят с притока на парични потоци, който заплашва да причини повишаване на нивото на инфлация в двете държави. Това налага преструктуриране на банковия сектор в опит да бъде забавен и спрян растежът на инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *