Индонезия е страна партньор на Пролет-2009

Индонезия ще бъде страна партньор на тазгодишния Международен панаир за потребителски стоки и технологии, който ще се проведе от 12 до 17 май в Пловдив. 30 индонезийски компании ще покажат своите експозиции в панирния комплекс. Те предлагат широка гама продукти – от бижутерия, мебели, облекла, батик, коприна, кожени артикули, ръчно изработени изделия, аксесоари за дома и храненето до услуги, които популяризират туризма и секторите за инвестиции.
България се приема като входна точка за индонезийските стоки в Европейския съюз, затова правителството на Индонезия е решило да представи нейната икономика на ПРОЛЕТ 2009. Надяваме се този панаир да засили осъзнаването за бизнес възможностите, които Индонезия предлага, и да увеличи търговските потоци между нашите две страни, както и с държавите от Централна и Източна Европа, се казва в послание на министъра на търговията Мари Пангесту. Надявам се тези шест дни да предоставят на клиентите от региона възможност за оценка на нашите висококачествени продукти, добавя тя.
Индонезия е четвърта по големина държава в света по брой на населението – 235 млн. жители. Брутният вътрешен продукт надхвърля 1 милиард долара, а делът на промишлеността в него е 41%. Страната има богати природни ресурси като суров петрол, природен газ, калай, мед и злато. Внася основно машини и оборудване, химически вещества, горива и храни.
Приоритетите на Индонезия в икономическите отношения с България са търговията, инвестициите и туризма, осъществяването на общи проекти в сферата на технологиите, научните разработки и военната индустрия. Има интерес към сътрудничеството в областта на сондажните работи при търсенето на водоизточници за питейна вода и изграждането на електроцентрали там.
Над 26 милиона долара годишно е стокообменът между България и Индонезия. За южноазиатската държава изнасяме семена от анасон и кориандър, тютюн, картони и хартии, ламарини, конвертори, а внасяме кафе, палмово масло, звукозаписна техника, мебели и части за мебели, какаова маса.
Това е втората страна партньор на Международния панаир за потребителски стоки и технологии след Гърция през 2006 година.
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *