Индустриалните площи в София са се увеличили с 22%

През 2009 г. индустриалните площи в София се увеличиха с 22% от 1.5 млн. до 1.83 млн. кв. м. За сравнение през 2008 г. ръстът е бил 25%. Данните са на консултантската компания, специализирана в сферата на бизнес имотите, MBL, която е асоцииран партньор на CB Richard Ellis за България.
Тенденция
През изминалата година се е затвърдила тенденцията строителството на индустриални площи да се изнася към широката периферия на София. Общо 83% от започналото строителство на 219 хил. кв. м индустриални площи са извън рамките на Околовръстния път, казват от MBL. Като най-атрактивно се налага направлението между двете магистрали Хемус и Тракия, като в община Елин Пелин са разположени 77% от започнатите през последното тримесечие индустриални площи.
Складове
През 2009 г. повечето търговски вериги намериха решение за централен склад в района на София. Penny Market завършиха базата си край с. Столник, а Lidl изграждат централния си склад край с. Равно поле. В същото време от Billa започнаха да строят дистрибуционен център край Гара Елин Пелин, Piccadilly закупиха терен и оповестиха плановете си за строителство на централен склад до Гара Елин Пелин, а Фантастико наеха помещения в западната част на София.
Производства
Производствените предприятия обаче са на противоположния полюс, тъй като заради кризата някои от фабриките бяха принудени да намалят или прекратят дейността си, отчитат от MBL. Италианският текстилен производител Миролио затвори фабриката си за щамповане на платове в Елин Пелин. В момента обекта, който разполага с над 25 хил. кв. м складови и производствени площи, се отдава под наем. Още няколко по-малки текстилни предприятия затвориха врати и съкратиха персонала си. Ситуацията беше лоша и за производителите на строителни материали. Заради намалелите поръчки се наложи да съкращават мощности и да оптимизират разходите си, което доведе и до преотдаване на собствени имоти.
Търсене
Търсенето на индустриални площи в София намалява. През 2009 г. са усвоени 280 хил. кв. м, което е с 5% по-малко от предходната година. В същото време свободните индустриални площи в София нараснаха от 15 хил. кв. м до 65 хил. кв. м през 2009 г., като нивото на незаети площи се повиши от около 1% в началото на годината до 3.6% през последното тримесечие на 2009 г. Наемите на нови индустриални площи отбелязаха спад от нива 5.5-6 EUR в началото на 2009 г. до 4.75-5 EUR към края на годината.
Жилища
Най-търсени са апартаменти с 60-70 кв. м площ.
Най-търсените жилищни имоти през 2009 г. са тези от 60-70 кв. м площ, ново строителство, става ясно от доклад на компанията за недвижими имоти Форос.
– 50 000 EUR е сумата, която купувачите в София, Варна, Бургас и Стара Загора са били готови да платят за такъв тип имот.
– Водещ мотив за покупка на жилище през 2009 г. е била цената.
– 15.75% е средният спад на офертните цени за жилища в страната. Най-голямо понижение в цените има за старото строителство – 16.84%. На второ място по поевтиняване са панелките – 15.15%, а на трето е новото строителство с 15.11%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *