„Индъстри Уоч“: Едва 0.8% от заемите на домакинствата не са в левове или евро

Колебанието на валутните курсове през последните месеци влияе минимално върху спестяванията и кредитите на домакинствата и на фирмите в България. Хората теглят заеми и внасят в банки предимно левове и евро и затова са защитени от поскъпването на долара, швейцарския франк и британския паунд, показва експресен анализ на „Индъстри уоч“.

Анализаторите припомнят, че доларът поскъпна спрямо еврото (и лева) с малко над 10% за последните три месеца, британският паунд поскъпна с около 4%, а швейцарският франк – с над 15%. За разлика от преди 15 години обаче, когато повечето хора държаха спестяванията си в долари, сега предпочитат да го правят в левове или в евро. Левът и еврото са предпочитани и при теглене на заем.

Днес депозитите в чуждестранна валута, различна от евро, са 7% от вложенията на домакинствата, а кредитите – едва 0.8%. „В резултат на това, резките колебания на валутните пазари, на които станахме свидетели напоследък, не оказват значимо влияние върху средностатистическия кредитополучател и системата като цяло“, коментират анализаторите.

Външната търговия на страната също все по-тясно е обвързана с ЕС – половината внос и две трети от износа са към икономиките на Евросъюза.

Те напомнят, че наблюдаваните през последните месеци колебания в стойността на валутите не са прецедент, а често срещано явление. Така например, от въвеждането на еврото досега е имало 14 различни тримесечия, в които курсът „долар-евро“ се е променял с 10 и повече процента. Разликата в курса „евро-долар“ за периода между най-нисък и най-висок курс са 87%, почти два пъти. При курса „евро-франк“ разликата е близо 70%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *