Инфлацията в еврозоната се забави до 0,3% през август

Инфлацията в еврозоната очаквано се забавя до ново петгодишно дъно през август, пише Ройтерс.

Цените на потребителските стоки в 18-те страни от валутния блок нарастват с едва 0,3% през август спрямо година по-рано, отчитайки най-ниското си ниво от октомври 2009 г., показват данни на Евростат. През юли инфлацията бе 0,4% на годишна база, като се намира в „опасната зона“ под 1% от октомври 2013 г.

Отслабването на инфлацията усложнява проблемите пред Европейската централна банка (ЕЦБ), докато тя се опитва да реагира на буксуващата икономика в еврозоната, която изпитва допълнителни затруднения заради икономическото противопоставяне между Европа и Русия.

Незабавна реакция от страна на ЕЦБ на срещата ѝ на 4 септември относно инфлацията обаче не се очаква. Според източници от институцията банката ще предпочете да изчака.

~ С най-голям принос за спада на инфлацията през август е намалелият темп на поскъпване (до 0,2%) на нестабилните цени на енергийните стоки, докато храните, алкохолът и тютюнът поевтиняват с 0,3% за втори пореден месец.

През юни ЕЦБ понижи основната си лихва до рекордно ниско ниво, започна да таксува банките за овърнайт депозитите им в централната банка и стартира нова програма за дългосрочно финансиране, която започва през септември и ще има за цел да стимулира вливането на средствата от банките в реалната икономика чрез засилване на кредитирането.

Оттогава ЕЦБ зае изчаквателна позиция, искайки да види ефекта от новата парична инжекция преди да обмисля нови стимулиращи мерки, въпреки че президентът на банката Марио Драги неколкократно потвърди готовността на ЕЦБ да действа при неоходимост.

В отделен доклад Евростат отчита, че безработицата в еврозоната очаквано остава непроменена при 11,5% за втори пореден месец през юли, като без работа са 18,4 млн. души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *