Искат промени във фонда за влоговете

Депутати предлагат промени във Фонда за гарантиране на влоговете в банки, стана ясно по време на дебата по Закона за банковата несъстоятелност. Депутатите приеха единодушно на второ четене поправките, в резултат на които се очаква още следващата седмица двама временни синдици да сменят квесторите в КТБ. Те ще могат да атакуват в съда сделки по прихващания, признати от квесторите (още за правомощията на синдиците виж вдясно).

По време на дебата Мартин Димитров от Реформаторския блок предложи един от членовете на управата на Фонда за гарантиране на влоговете да се одобрява от Народното събрание. Мотивът му е, че така ще се осигури по-голяма прозрачност и контрол върху действията на синдиците в КТБ.

Предложението на Димитров бе подкрепено от Мая Манолова от БСП. Николай Александров от „Атака“ също се обяви за по-голям парламентарен контрол над синдиците в КТБ.

Депутати от ГЕРБ, членове на бюджетната комисия, коментираха пред „Труд“, че партията все още няма позиция по това предложение, но на пръв поглед нямало причина да не се подкрепи.

Йордан Цонев от ДПС обаче се обяви против. В пленарна зала депутатът посочи, че това е един от многото гаранционни фондове в страната. В управата на нито един не се назначават хора, избрани от парламента, мотивира се той.
Шефката на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова уточни, че предстоят поправките на второ четене в Закона за гарантиране на влоговете в банките и предложи в него да се направят конкретните предложения, свързани с управлението на фонда.

Сега управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете се състои от петима членове. Председателят се избира от Министерския съвет, заместник-председателят му – от БНБ, а един член – от търговските банки. Останалите двама членове се избират от председателя и зам.-председателя на управата на фонда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *