Испанската икономика нарасна с най-бързото си темпо от кризата насам

През второто тримесечие испанската икономика нарасна с най-бързото си темпо от 2007 г. насам, съобщава „Ройтерс“. В същото време е възможно темпото на възстановяване на икономиката да се забави, след като ефектът от подкрепата чрез евтини пари и ниската инфлация избледнее.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 1 на сто през периода април – юни. Международният валутен фонд очаква испанската икономика да нарасне с 3.1 на сто тази година, което ще е най-бързото темпо за цялата еврозона.

Откакто страната излезе от дългия спад в средата на 2013 г. , икономическият растеж беше движен от стабилен ръст на потреблението, подкрепен от конкурентните цени, рекордният брой туристи и постепенно свиване на безработицата.

„Започваме да виждаме светлина в края на тунела“, коментира министърът на икономиката Луис де Гиндос пред радио „Онда серо“. Неговата оценка е, че страната сега има шанс да се върне към предкризисните нива на доходите.

Дясноцентристкото правителство залага на това икономическо оживление, за да увеличи шансовете си за втори мандат на предстоящите в края на годината парламентарни избори. В същото време ще е трудна задача да се убедят гласоподавателите, че подобряването на икономическите показатели ще се отрази и върху техния живот.

Ниската инфлация, която остави у домакинствата повече разполагаеми доходи, продължи и през юли и продажбите на дребно нараснаха за единайсети пореден месец през юни.

В същото време над 5 млн. испанци са все още безработни, или 22.4 на сто, което е най-високата стойност на този показател в цялата еврозона с изключение на Гърция.

„Ръстът, движен от потреблението, няма да продължи дълго. Очакваме, че този ефект постепенно ще избледнява“, коментира Анхел Талавера, икономист в Oxford Economics в Лондон.

Според него пикът на икономическия растеж вече е достигнат тъкмо през второто тримесечие, след което се очаква постепенно забавяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *