Италианците тайно подкупвали талибаните

Десетимата френски войници, убити при засада в Афганистан близо до Кабул миналата година, не са успели да оценят правилно ситуацията, защото италианците, охранявали преди това района, не ги осведомили, че плащали големи суми на талибаните, за да има мир.
Това разкрива днес британският вестник „Таймс“, като се позовава на западни военни източници. Според „Таймс“ в месеците преди пристигането на френските сили италианските тайни служби редовно плащали десетки хиляди долари на талибански командири и местни водачи, за да има спокойствие в района. За тайните плащания обаче било премълчано пред френските военни.
Убийството на десетимата френски войници в областта Сароби източно от Кабул бе една от най-големите загуби на сили на НАТО в Афганистан, отбелязва „Таймс“. Френската общественост бе ужасена още повече, защото много от убитите войници бяха обезобразени. Публикувани бяха снимки на талибани, тържествуващи с дрехите и оръжията на своите жертви.
Служители на американското разузнаване били крайно изненадани, когато разбрали от засечени телефонни разговори, че италианците подкупвали екстремисти в западната провинция Херат. През юни 2008 г., няколко седмици преди засадата до Кабул, американският посланик в Рим протестирал официално пред правителството на Берлускони заради тактиката. Въпреки това плащанията продължили и в района Сароби.
Според западни служители именно защото не знаели за подкупите, френските войници направили катастрофално погрешна преценка на заплахата. Те смятали, че се движат в спокоен район, който италианските военни показвали пред медиите като успешен пример в „борбата за сърцата и умовете“.
Високопоставен служител на НАТО в Кабул заявил, че може да има смисъл да се подкупват местни групи и да се използват ненасилствени методи, за да има спокойствие, но е лудост да не информираш за това съюзниците си.
Агент на западното разузнаване в Кабул отправи безпощадни критики към италианците. „Това е пълен позор. Мисията на НАТО в Афганистан е достатъчно крехка и без да се действа зад гърба ни. Италианците ще трябва да отговарят за доста неща“.
Тези „обвинения са абсолютно необосновани“, цитира АФП комюнике на италианското правителство. „Правителството на Берлускони никога не е одобрявало, нито е изразявало съгласие да се изплаща под каквато и да било форма парично възнаграждение на участниците в талибанската съпротива в Афганистан. Не разполага и със сведения за подобни инициативи от страна на предишното правителство“, се казва в текста на официалното съобщение.
Италианският контингент в Афганистан наброява 3250 души и е шестият по големина в състава на международните сили с общо 100 000 военнослужещи, припомня АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *