Италия и Гърция пометоха еврото

Единната европейска валута се разменяше за 1,4004 долара  спрямо 1,4248 долара в петък, което е най-ниско ниво от април. Началото на поредния епизод от дълговата криза бе дадено в петък, когато италианските облигации силно се обезцениха. Доходността по тях достигна 9-годишен връх от 5.27%, а днес  – 5.45%.
Това засили опасенията на политиците, че дълговата криза в еврозоната може да обхване и Италия, предаде „Дневник“. Финансовите институции започнаха къси продажби на италиански облигации с надеждата, че книжата ще продължат да поевтиняват, което накара италианският регулатор да въведе ограничения.
Водещият индекс на Миланската фондова борса e FTSE Mib се срина днес с 4.4 процента заради опасенията от разпространение на дълговата криза в Италия, предаде Франс прес.
Най-голямо понижение на котировките отчете банка Интеза Санпаоло (Intesa Sanpaolo), които потънаха с 5,56 процента до 1,562 евро.
Фондовата борса в Лисабон също потъна с 3,10 на сто заради нарастващите опасения от разпространение на дълговата криза в еврозоната, предаде Франс прес, цтирана от БТА.
Индексът PSI-20 се понижи до 6929,06 пункта и всички акции бяха на червено. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че Италия спешно трябва да се ангажира с рестриктивни мерки. „Твърдо съм уверена, че италианското правителство ще вземе решение за точно такъв бюджет – вчера говорих по телефона с италианския премиер по тази тема – и Италия ще покаже, че се ангажира с консолидиране (на бюджета) и борба с държавния дълг“.
На днешната среща на финансовите министри от еврозоната в Брюксел ще се обсъжда и преструктурирането на гръцкия дълг и евентуалното му обратно изкупуване при сегашните ниски цени, след като стана ясно, че вариантът за роуловър, лансиран от Франция, няма да се възприеме.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *