И. Йосифов: Високото проникване на имуществени застраховки ще стане факт у нас

Ивайло Йосифов работи за Дженерали България Холдинг от 2009 г. на позициите на Главен директор Информационни технологии, Главен директор Операци и член на Управителния съвет. От март 2012 е назначен за Главен изпълнителен директор на Дженерали България Холдинг ЕАД.

Той се присъединява към Дженерали в България след 16 години професионален опит на различни ИТ ръководни длъжности в Българската телекомуникационна компания. Ивайло Йосифов е завършил Техническия университет в София и Нов български университет.

Г-н Йосифов извади ли си държавата или потребителите поука след събитията в с. Бисер и Перник?

Не бих казал. Да, в „Дженерали Застраховане“ се наблюдава ръст при застраховките на имущество за дома, но като цяло нямам усещането за сериозен ръст на пазара. Мисля, че много граждани все още се надяват на това, че държавата би им изплатила обезщетение в случай на природно бедствие. Не бива да пренебрегваме и недоверието, което клиентите все още имат спрямо застрахователите и почтенността им при евентуално изплащане на застрахователни обезщетения. Въпреки това, мисля че вече става все по-ясно на обществеността, че съхраняването на дома и личното имущество на гражданите срещу природно бедствие, както и обезщетението след това, не са, и не би следвало да са, задължения на държавата. Колкото по-бързо застрахователите помогнат на обществото да осъзнае това, толкова по-добре за цялото общество и за отделния индивид.

Трябва ли да има задължителна застраховка срещу подобни бедствия?

Не – според мен, доброволната застраховка на имущество, доброволната воля на клиентите, когато са осъзнали необходимостта от такава, както и информираността им, че застраховката е изключително достъпна, са по-доброто решение. Ако застраховката на имущество остане доброволна, тогава продуктите на различните компании ще продължават да се отличават един от друг, и клиентите ще могат да избират в зависимост от това, кой продукт и с какви покрития най-много отговаря на техните нужди. Застраховката не бива да се избира само на база на цена, но и на покритие. В много случаи, покритите рискове са по-важни от цената. Например, застраховките на имущество на Дженерали Застраховане нямат самоучастия при природни бедствия, което ги отличава от конкурентните продукти на пазара.

Реалистично ли е достигането на западни нива на проникване на застраховка имущество, предвид ниския стандарт у нас, при което много други разходи се слагат на първо място, като например тези за цифрова телевизия, мобилен телефон, застраховката на колата?

Да, може би не толкова скоро, но високото проникване на имуществени застраховки ще стане факт и в България. Домът е най-ценното нещо, което хората притежават, да не споменаваме и това, че процентът собствености в България е един от най-високите в Европа. Реалностите са такива, че застраховката на имущество е достъпна за всеки клиент – в зависимост от лимита и покритието, които той избере, подобна застраховка за цяла година би могла да струва колкото месечна такса за интернет услуги или месечна вноска за мобилен телефон! В случай, че избраният лимит и покрития са по-високи, застрахователната премия би могла и да се разсрочи, която я прави още по-изгодна и гъвкава за клиента.

При евентуална щета на жилището, ремонтът би могъл да отнеме много повече пари от ремонта на автомобил – застраховката предпазва клиента от такива непредвидени разходи. Както виждате, застрахователите сме се постарали да направим продукта изключително атрактивен и достъпен.

Забелязва ли се ръст в сключването на имуществени застраховки?

Да, „Дженерали Застраховане“ бележи ръст по отношение на застраховките на домашно имущество, благодарение на добрите и гъвкави покрития, отличното обслужване, атрактивните цени и разбира се, адекватното и бързо обезщетяване. Що се касае до целия пазар е доста трудно да се прецени, тъй като официалните статистики не продоставят отделно данни за този продукт. Все пак усещането ми е, че ръстът по тази линия застраховане е минимален.

Цените на застраховка гражданска отговорност на МПС бележат постоянен ръст, дали обаче те са адекватни на размера на предявяваните неимуществени щети?

Според мен, цените на Гражданска Отговорност бележат постоянен спад, въпреки че всички говорят за очакван ръст. Това определено не е добре нито за пазара, нито за потребителите. Логиката казва, че цените трябва да започнат плавно да растат, за да могат да осигурят покритие за непрекъснато нарастващите щети, знаете че лимитите на отговорност са изключително високи, особено при неимуществените вреди. Определено в момента цените не са адекватни на размера на щетите, които биват заявявани и изплащани.

Ако имам договор със СОТ фирма, удачно ли е да сключвам застраховка Имущество?

Да,напълно удачно е, защото задължението на СОТ фирмите е да дойдат до определен брой минути от получаване на сигнал. През това време, кражбата би могла вече да е извършена и извършителите да са изчезнали.

Единствено застраховка Домашно Имущество би могла да покрие щетата, като се компенсират евентуални подобни кражби, за които СОТ фирмата няма да е отговорна.

В кои месеци на годината обикновено правите промоции по гражданска отговорност?

Обикновено застрахователните компании предлагат отстъпки от началото на Декември до края на Януари – Февруари, като обвързват тези отстъпки с Коледа и Нова Година. Истината е, че по традиция тогава подлежат на подновяване най-много застрахователни договори по Гражданска отговорност, макар и силата на тази сезонна концентрация да намалява през годините. Дженерали Застраховане поддържа конкурентни цени по Гражданска Отговорност през цялата година. При тази застраховка, за разлика от другите продукти, цената е най-важния фактор при покупката, затова се стремим да бъдем винаги в крак с пазара и очакванията на клиентите.

Кой е най-новият продукт на Дженерали?

Изцяло нов продукт, който и уникален за пазара, е Дженерали Бизнес БенеФит – това е комплексен продукт, включващ в себе си застраховка на имущество, злополука, обща гражданска отговорност и прекъсване на дейността. Този, специално разработен пакет е предназначен за нуждите на малкия и среден бизнес.
Дженерали постоянно развива продуктовия си портфейл – наскоро обновихме застраховката на Домашно Имущество, както и застраховка Каско. Ще продължаваме да работим по подобрение и актуализиране на останалите продукти, с цел максимално да отговорим на търсенето на пазара и на предпочитанията на клиентите си.

Кои са топ 5 най-масовите продукти като брой сключени полици, извън каско и гражданска отговорност?

Извън Каско и Гражданска Отговорност, най-масовите продукти са имуществените застраховки Помощ при Пътуване в Чужбина, Злополука, както и застраховка Професионална Отговорност.

При кои продукти има най-голям ръст?

Всъщност статистиката показва, че най-голямо нарастване има в гражданската отговорност. Пазарът към края на август 2013 е нарастнал спрямо същия период от 2012 г. с 38,5 милиона лева от които 21 милиона са пренесени от здравното осигуряване след промените в законодателството и 28,7 милиона в гражданската отговорност. Това означава, че сумарно останалите бизнес линии регистрират свиване на пазара от приблизително 11 милиона лева.

В продуктите Каско и застраховка на Домашно Имущество дружеството ни отбелязва добър ръст, като и двата продукта се приемат изключително добре от клиентите. Не на последно място, ръстът в тези продукти се дължи на усилията на нашата мрежа от агенти, представители и генерални представители в страната.

Ако жилището е ново добро строителство и издържа трус над 7 по Рихтер, според спецификациите на строителя, нужно ли е да се прави застраховка срещу земетресение?

Аз бих казал – да, определено е нужно. Всички бяхме свидетели на миналогодишните трусове с епицентър до Перник, когато земетресение с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер причини щети на над 10,000 жилища в самия Перник, като 50 сгради бяха съборени, а самото земетресение засегна и София, в която пострадаха значително няколко жилищни блока. Земетресения с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер се считат за силни и може да причинят увреждане на повечето видове сгради, включително и тези, които са ново и добре конструирано строителство.

Дори и щетите да не доведат до увреждане на сградата, пукнатините пораждат необходимост от подмяна на мазилка. Други щети, които земетресението може да причини, са тези върху водопроводни, климатични или отоплителни инсталации, които впоследствие да доведат до измокряне в дома. Земетресението може да доведе и до щети на електрическата инсталация, което впоследствие да предизвика пожар. Щетите от земетресенията причиняват щети и на движимото имущество – телевизор, монитор или друга техника може да бъдат увредени, като следствие .

Колкото и да е добър строежът на сградата, една застраховка ще отговори по-пълно на нуждите на клиента – Дженерали Застраховане предлага застрахователно сигурност за такива случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *