И тази година започва със свиване за лизинговия пазар

Годината не започва силно за лизинговия пазар. Това показват данните за дейността на дружествата в сектора през първото тримесечие на тази година, публикувани от БНБ. Към края на март 2014 г. броят на тези компании е 68. Първите два месеца на годината по принцип не са най-силният като активност период за бизнеса.

От друга страна, очакванията и прогнозите на представителите на сектора в началото на 2014 г. бяха, че тя няма да е много по-различна от изминалата година. Според тях за ръст в сектора необходима предпоставка е наличието на растеж на икономиката, което да създаде стимули и да позволи на бизнеса да инвестира. Оценката им като цяло е, че лизинговият сектор в момента отчита относително стабилизиране на бизнеса.

Лоши и добри спадове

Данните показват, че обемът на вземанията по лизингови договори в края на март тази година е 3.043 млрд. лв., като продължава да се свива и на годишна база (спрямо същия период на миналата година), и на тримесечна база (спрямо предходното тримесечие) съответно с 4.9% и 1.4% (42 млн. лв.). Тази тенденция е от 2009 г. насам с едно-единствено изключение – през третото тримесечие на 2013 г. браншът отчете малък ръст (16.5 млн. лв.). Темпът, с които се свиват вземанията обаче, е намаляващ.

Друга негативна характеристика на отчета за периода е, че за разлика от предходното тримесечие през първите три месеца на тази година обемът на новия бизнес (новосключени договори за лизинг) е по-нисък (261.1 млн. лв.). Така новите обеми, които компаниите в сектора реализират остават недостатъчни, за да компенсират погашенията по съществуващи договори, и крайният резултат е нетно свиване на портфейла.

На този фон необслужваните лизингови договори продължават да намаляват, като на годишна база темпът е двуцифрен (27.4%). За едно тримесечие се свиват с 9.5% до 552.8 млн. лв. Това може да означава, че компаниите в сектора отписват несъбираеми вече вземания от свои клиенти, при това доста активно. В началото на тази година от сектора отчетоха, че през 2013 г. се е подобрила събираемостта на просрочените лизингови договори и са намалели необслужваните задължения, като голяма част от клиентите са успели да възстановят редовността на плащанията си по договорите.

Все пак по отношение на ръст на портфейлите прогнозите бяха по-скоро сдържани – такъв ще започне да се наблюдава, когато започне да се възстановява и икономическият растеж в страната.

След като през цялата изминала година един от сегментите на пазара – лизинг на товарни и лекотоварни автомобили, растеше, в началото на тази година отново отчита спад, показват данните за представянето на портфейла по сегменти според вида на активите, отдавани на лизинг. Това е единствената част от пазара, която показа устойчиво нарастване в продължение на цяла година (общ обем в края на март 754.8 млн. лв.). Това е и сегментът с най-голям дял в общия портфейл от вземания на дружествата (26%).

Скромен ръст при автомобилите

През първите три месеца на годината единственият сегмент от пазара, който отчита ръст, при това скромен, е лизингът на леки автомобили – с 2.7 млн. лв. до 710.8 млн. лв. Другите два вида от отдаваните на лизинг активи – машини, съоръжения и индустриално оборудване и недвижими имоти, също се свиват.

Лизингът на товарни автомобили и този на машини и съоръжения бяха едни от сегментите, които най-много пострадаха в пика на кризата поради срива на секторите, с чието обслужване са свързани – транспорт, логистика, спедиция, строителство.

Все още свиването на бизнеса като цяло продължава да оказва натиск и върху финансовите резултати на компаниите от сектора. Според данните на централната банка за 19-о поредно тримесечие лизинговите дружества работят на загуба. Размерът й за първите три месеца на годината е 527 мнл. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *