Кавги в МВФ рискуват програмата за Гърция

Кавги по повод съдбата на Гърция дори и да няма още в Международния валутен фонд /МВФ/, то някои от членовете му  са сериозно притеснени относно условията на спасителната програма за нея, което подсилва страховете, че в крайна сметка фондът може да се оттегли от толкова необходимия за нашата съседка финансов спасителен план.

Годишният преглед на гръцката икономика, публикуван във вторник от МВФ, разкрива доста рядкото явление на разцепление сред членовете на Управителния съвет и показва, че те все още не могат да се споразумеят относно мерките за икономии, наложени на Атина, както и по важния въпрос за гръцката дългова тежест.

В докладът се посочва, че повечето от 24-мата изпълнителни директори на МВФ са съгласни, че Гърция е на път да постигне фискален излишък в размер на 1,5% от брутния вътрешен продукт и че Атина няма да се нуждае от допълнително фискална консолидация към този момент, като се има предвид нейната впечатляваща корекция към днешна дата.

Въпреки това, някои от членовете на борда твърдят, че Гърция все още се нуждае да осъществи мерки на икономии, за да повиши първичния си бюджетен излишък до 3,5% от БВП, както беше договорено в последния спасителен план за страната през лятото на 2015-а година.

Повечето изпълнителни директори се съгласиха с основната оценка на техническия екип, докато някои от директорите имат различни виждания за фискалния път и за устойчивостта на дълга, се посочва в последната оценка на МВФ. Трябва да се има предвид, че обикновено разискванията във Фонда са поверителни, така че всички налични различия в рамките на борда на директорите доста рядко стават публично достояние.

След вчерашният доклад доходността по 10-годишните гръцки държавни облигации нарасна с цели 26 базисни пункта към 7,925на сто – над важната психологическа бариера от 7процента,  която според редица икономисти и анализатори се счита като праг, показващ неустойчивост на дълга в дългосрочен план.

Вътрешният раздор сякаш потвърждава и продължаващата безизходица между МВФ и европейските му партньори относно бъдещето на спасителната програма за Гърция. МВФ твърди, че европейските партньори налагат прекалено строги мерки за икономии на Атина и настоява, че европейските кредитори трябва да предложат дългосрочно облекчаване на гръцкия дълг, което да позволи по-сериозен икономически подем на страната.

Вчера говорител на немския финансов министър Волфганг Шойбле /един от най-яростните противници на разхлабване въжето около шията на елините/ пък заяви, че евентуално решението на МВФ да прекрати участието си в гръцки спасителен план би означавало край на цялата програма.

Същевременно, гръцки парламентарен доклад предупреждава, че Гърция е изправена пред повишен риск от четвърта спасителна програма или дори дефолт. Това ще стане, ако отлаганията в преговорите с международните кредитори не бъдат преодолени в близките седмици.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *