Как да сметнем сами доходността на пенсионния си фонд

Един от аргументите, които политиците посочваха в защита на тезата, че парите от универсалните фондове трябва да се насочат към НОИ, беше липсата на прозрачност. Чуваха се дори твърдения, че няма информация колко е доходността им и осигурените нямат никаква представа колко пари имат по лични сметки и имат ли изобщо. С последното твърдение можем да се съгласим – вярно е, че много хора не знаят в кой фонд се осигуряват, съответно нямат и представа колко пари има натрупани в него. За това можем да виним и тях самите, и общата ниска финансова култура. Вярно е, че и държавните институции, и самите пенсионни дружества не правят много за ограмотяването на масовата част от хората и който иска да знае, трябва сам да търси.

Ако знаете кое дружество управлява парите от универсалния и/или професионалния ви фонд, на сайта на Комисията за финансов надзор може да проверявате 24 часа в денонощието как се движи доходността им. Комисията публикува информация за доходността на всеки три месеца – данните показват печалбата/загубата от инвестиции, които са натрупани по сметката ви за 12 месеца. При изчислението се вземат предвид движенията на активите за двойно по-дълго време назад, за да бъде картината по-представителна.

Активи = Стойността на всичките вноски в пенсионния фонд – таксите +/- печалбата и загуба от инвестирането им.

В края на всеки работен ден пенсионните компании подават в КФН данни колко са активите на всеки един фонд. След това комисията ги пресмята като дялове и ги публикува на сайта си. По движението на тези дялове се разбира как се движат инвестициите на съответния фонд. За да пресметнете доходността на който фонд си поискате, трябва да вземете стойността на дела му в началото и края на избрания период от време. Цената на дяловете се намира в секция „Регистри и справки“, видима от началната страница на КФН, в „Стойност на един пенсионен дял“.

Например – искате да проверите колко е доходността на универсалния фонд X от началото на годината до 23 декември. Към последния работен ден преди Коледа един дял е струвал 1.557 лв. След това вземате цената му в последния ден преди периода, за който искате да изчислите – на 30 декември миналата година тя е била 1.482 лв. Получаваме:

Доходност в % = (Дял от 23.XII.2014 г. – Дял от 30.XII.2013 г.)/Дял от 30.XII.2013 г. Полученият резултат се умножава по 100.

Доходност = (1.557 – 1.482)/ 1.482 = 0.0506 * 100 = 5.06%

Документ

Доходност на пенсионните фондове

Може да видите примера, заедно с формулата в готов формат, в прикачения файл от лявата страна на материала. Формулата, по която КФН изчислява доходността, е малко по-сложна, защото се взема предвид по-дълъг период от време, а резултатът е печалбата/загубата от инвестиции върху парите ви за точно 12 месеца. Ако желаете, може да изчислявате и по нея, тя не се променя и е описана в преходните и заключителни разпоредби на Наредба N12 на КФН от 10.12.2003 г.

Какво става, ако не сте избрали сами фонда си и не знаете къде сте разпределени?

1. Не знаете в кой фонд се осигурявате – проверка може да се направи в НАП, с електронен подпис или с персонален идентификационен код. Кодът за достъп се получава като подадете заявление до офис на НАП, като и той, и електронният подпис ви дават достъп до множество други услуги, свързани с данъци и осигуровки. Възползвайте се, ще ви спести много време и обикаляне на физически гишета.

2. Искате да се осигурявате в точно определено дружество – задачата става още по-лесна, просто отивате при негов представител и той проверява дали вече сте при тях. Ако не сте – попълвате заявление, че искате да се преместите, с нотариална заверка на подписа, плащате 20 лв. такса и след изтичане на текущото тримесечие, парите ще бъдат прехвърлени.

3. Нямате никакви извлечения и никой не ви е пращал писма с годишни данни за партидата – вероятно в пенсионното дружество имат ваш стар адрес и ги пращат на него. Просто им се обадете, а може да получите електронен достъп, с който през сайта на дружеството да проверявате личната си партида. Понякога печелите бонус – много пенсионни компании имат програми за клиентите си, с които им дават отстъпки за стоки и услуги.

Проверка по дати

Понякога определени версии на интернет браузърите не показват годината и месеца, за които искате да проверите стойността на дяловете. В случай, че календарът на КФН не ви позволява да се върнете повече от месец назад, изберете една произволна дата от него – след това в адреса на страницата горе ще излезе нещо подобно.

Числото 30 е денят, следват месецът и накрая годината – заменете ги с която дата искате, натискате клавиш enter и я получавате. В някои браузъри тази подстраница на КФН излиза с нечитаеми знаци вместо с нормални букви. В този случай идете на „настройки/tools“ на браузъра, намерете encoding/кодиране и изберете някой от вариантите Cyrillic/Kирилица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *