Дилма Русеф: Ще рестартираме икономическия растеж

Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще затегне бюджетната дисциплина, ще увеличи инвестициите и производителността в опит да рестартира икономическия растеж, като успоредно с това минимизира „жертвите“, които прави населението, пише Bloomberg.

„Ще докажем, че приспособяването на икономиката е възможно без да се отнемат права или да се отклоняваме от социалните ангажименти“, заяви Русеф по време на клетвената церемония по случай втория й президентски мандат. „Знам повече от всеки, че Бразилия трябва да се върне към растежа.“

Откакто 67-годишната Русеф пое поста от своя ментор Луис Инасио Лула да Силва преди четири години, бюджетният дефицит се удвои до 5,8% от брутния вътрешен продукт, а икономическият растеж замръзна от ръста от 7,5%, записан през 2010 г. Инфлацията остана над средната цел по време на първия й мандат, добавя Bloomberg.

Русеф, която на балотажа на 26 октомври спечели президентските избори с най-малката разлика от 1945 г. насам, назначи нов икономически екип и обяви съкращения на разходите. Централната банка увеличи основния лихвен процент два пъти след изборите, за да удържи нарастването на инфлацията.

Министърът на финансите Хоаким Леви обеща да постигне бюджетен излишък (преди разходи за лихви) в размер на 1,2% от БВП тази година и поне 2% от БВП през 2016 и 2017 г. Обещанието идва на фона на сваления кредитен рейтинг на Бразилия – първото понижение от повече от десетилетие. Към края на ноември първичното бюджетно салдо премина на отрицателна територия и за 12-те месеца възлиза на -0,18 на сто. Това е и първият подобен годишен дефицит в историята на страната.

Бавният растеж и разширяващият се бюджетен дефицит принудиха Moody’s Investors Service през септември да промени перспективата пред кредитния рейтинг на Бразилия на „негативна“. Moody’s оценява рейтинга на Бразилия на Ваа2 – две нива над ниво „junk“. Ходът на агенцията дойде шест месеца, след като Standard & Poor’s оряза рейтинга на южноамериканската държава за пръв път от повече от 10 години до най-ниския инвестиционен клас.

На 29 декември правителството съобщи, че ще ореже придобивки за пенсии и безработица, с което ще бъдат спестени 18 млрд. реала (6,8 млрд. долара). Социалните разходи, с които Русеф спечели подкрепата най-вече на гласоподавателите с по-ниски доходи, няма да бъдат свивани, увери тя. Правителството ще построи още 3 млн. нискобюджетни жилища, ще разшири здравните грижи и ще предостави възможност за допълнителна професионална квалификация.

Русеф заяви още, че инфлацията ще остане в границата, преследвана от централната банка. Като част от опитите за подобряване на бизнес климата и производителността, тя обеща да намали бюрокрацията, да подобри законите с цел стимулиране пазара на дългосрочен дълг, да разшири още съществуващите данъчни облекчени за малките компании и да опрости данъчните декларации. Освен това нейното правителство ще представи нов план за публични-частни партньорства в областта на логистиката, енергетиката и градската инфраструктура.

Президентът на Бразилия разчита на Конгреса да въведе необходимите мерки за рестарт на икономиката и да направи дейността на политиците по-прозрачна. Правителството ще работи за по-стриктен контрол над петролната компания Petrobras, която бе замесена в корупционен скандал, но Русеф не разкри повече информация относно конкретни мерки.

„Има редица причини, поради които трябва да предпазим и защитим Petrobras от външни хищници и врагове“, коментира държавният глава във връзка със случая. Самата тя бе председател на Съвета на директорите на компанията в периода от 2003 до 2010 г. По време на речта тя отхвърли всякакви спекулации за извършени измами или нередности от нейна страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *