Кинаджии напускат фестивала „Златната роза” заради орязани средства

Режисьори и продуценти на български филми прочетоха протестна декларация при откриването на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна.

Те уточниха, че проявата им не е политически акт, предаде Радио Варна. Декларацията цели да накара управляващите да спазват Закона за българската филмова индустрия и да изплатят още 6 милиона лева, предвидени за производство на българско кино.
На пресконференция стана ясно, че кинотворците са завели съдебен иск за неизплатените средства във Върховния идминистративен съд. Съдебно решение те очакват на 20 октомври и ако то не е в тяхна полза, ще сезират и европейските институции, доълва КРОСС.
Към протеста на режисьори и продуценти се присъедини и Съюзът на българските филмови дейци, както и гилдията на кинокритиката.
Вчера при откриването на фестивала Димитър Митовски прочете декларацията от името на режисьорите и продуцентите. Протестиращите се оттеглят от официалните прояви на фестивала, но оставят филмите си в програмата, защото публиката е дошла за да ги гледа.
Декларацията е адресирана до министър-председателя, министрите на финансите и културата, председателя на парламента, както и до председателите на парламентарните комисии по култура, гражданско общество и медии и финанси и бюджет. В нея творците пишат следното: „Правителствената политика убива българското кино, а не може да има България без българска култура. Ако министърът на културата не е в състояние да приложи Закона за кино, смятаме, че той трябва да се оттегли от поста си. “
На декларацията стоят подписите и имената на режисьорите и продуцентите: Александър Морфов, Анри Кулев, Асен Владимиров, Борислав Чучков, Владимир Андреев, Виктор Чучков, Галина Тонева, Георги Балкански, Георги Дюлгеров, Георги Чолаков, Димитър Гочев, Димитър Митовски, Драгомир Шолев, Иван Черкелов, Ивайло Христов, Камен Калев, Киран Коларов, Кирил Кирилов, Николай Акимов, Станимир Трифонов, Цветодар Марков, Иван Дойков, Владо Шишков, Петър Вълчанов, Росен Цанков, Кристина Грозева, Светослав Овчаров, Деян Русев, Георги Иванов и др.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *