Китайските туристи харчат най-много по света

Китайските туристи са пазарували най-много безмитни стоки миналата година, като формират 27% от общите разходи за пазаруване в глобален мащаб, посочва нов доклад на Global Blue.

Втори в класацията на най-харчещите за покупки са руснаците със 17% от общите разходи, въпреки че те са направили най-много трансакции, докато индонезийците заемат третото място с 4%.

По данни на Global Blue китайците са най-многобройните и най-харчещите хора по света. Очаква се разходите да продължат да нарастват, но с по-бавен темп в сравнение с този от последните няколко години.

Общите разходи на китайските туристи се увеличиха с 20 на сто миналата година, след като между 2009 и 2012 г. се утроиха.

Любимата дестинация за пазаруване на китайците е Франция, която изпреварва Германия и Сингапур, а модата е най-важната категория, посочва проучването, цитирано от Bloomberg.

Броят на китайските пътувания зад граница ще достигне 60 млн. през тази година. За сравнение, през 2013 г. те бяха 53 млн. Очаква се до 2016 г. те да станат 77 млн., твърди Global Blue.

Данните са базирани на безмитните търговски сделки.

Наскоро стана ясно, че въпреки големия интерес на китайците към луксозните стоки,забавянето на темпа на разходите на богаташите в Китайсе превръща в заплаха, която може да сложи край на борсовото рали на компаниите за луксозни стоки, чиито акции достигнаха своите най-големи върхове през последните няколко месеца.

Проблемът се крие в това, че богатите китайци намалиха своите разходи с 15 на сто през миналата година, сочи доклад на базираната в Шанхай издателска група Hurun.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *