Китайски синдром влуди спекулантите

Слухове за тайна договореност на гръцкото правителство с Китай за рефинансиране на държавния дълг на Гърция и за продажба на банки или други имуществени права на китайски инвеститори подействаха като наркотик на спекулантите, които подложиха Атина на невиждан натиск и блокираха опитите й да пласира пуснатите от нея държавни облигации на китайски инвеститори, тъй като разликата в доходността между гръцките и германски облигации на борсите надхвърли 370 единици срещу 307 единици във вторник, отбелязвайки исторически рекорд.

Става дума за един доста неприятен факт, тъй като се очаква през февруари Атина да емитира нов облигационен заем за срок от десет години, който според някои прогнози ще струва доста скъпо на гръцката държава, ако в следващите дни не настъпи спад в нивата на спредовете на гръцките облигации.

Проблемът на Гърция бе регистриран и от анализаторите, които преценяват, че рано или късно страната ще поиска помощ от ЕС или даже от Международния валутен фонд, за да се справи със сериозните трудности в държавните финанси.

Проучване на тази тема показва, че един от всеки петима в Гърция е на мнение, че това ще се случи тази година, а 25 на сто от анкетираните смятат, че това ще стане в следващите пет години. Във всеки случай обаче икономистите прогнозират, че несигурността ще настъпи, ако не бъде изпълнен държавният бюджет и изготвената от правителството и представена в Брюксел програма за стабилизиране и растеж на икономиката.

Голяма част от емитираните в началото на седмицата петгодишни държавни облигации обаче стигнаха до ръцете на британски инвеститори.

Според чуждестранните медии 26 на сто от тези облигации са били придобити от британци, 26 на сто от гърци, 9.6 на сто от американци, а 2.6 на сто от азиатци. От общо 8 млрд. евро 42.3 на сто са били закупени от мениджъри на фондове, 28.5 на сто от банки, а 12.8 на сто от застрахователни компании. Останалата част са били продадени на централни банки, осигурителни каси и хедж фондове.

В същото време смут в Атина и Брюксел предизвика публикация на британския в. Файненшъл таймс, според който гръцкото прамвителство разисква чрез посредник в лицето на инвестиционната банка Goldman Sachs възможността за продажба на гръцки облигации на Китай на стойност 25 млрд. евро, а в замяна китайски банки да получат достъп до акционерния капитал на гръцката Национална банка.

Гръцкото финансово министерство и среди, близки до управата на Националната банка, категорично опровергаха този сценарий, според който Goldman Sachs работи за пласиране на имуществени права на гръцката държава на китайското прлавителство и на State Administration of Foreign Exchange /SAFE/, която управлява огромния валутен резерв на Китай, възлизащ на 2.4 трилиона долара. Подобно опровержение бе направено и от американската банка Goldman Sachs.

Заслужава да се отбележи, че дори и да е в сила този сценарий, реализирането му би било доста трудно от правна гледна точка, тъй като участието на гръцката държава в акционерния капитал на Националната банка е много малко и не надхвърля 0.5 на сто. В същото време пласирането на акции, притежавани от осигурителните фондове, предполага сложна и дълга процедура, която би могла да гарантира възможна максимална печалба за самите компании.

Файненшъл таймс разкри, че през последните три месеца шеф на Goldman Sachs е бил два пъти в Атина и е разговарял с премиера Георгиос Папандреу, както и с други членове на правителството за рефинансиране на държавния дълг на Гърция. Вестникът писа, че все още не била постигната договореност с Пекин. В същото време Атина изключи възможността китайски инвеститор да получи достъп до Националната банка на Гърция.

Според източници на същия вестник финансовото министерство на Гърция не смятало за невъзможно да се стигне до споразумение между двете страни за покупката от страна на Китай на гръцки държавни облигации на обща стойност от 5 до 10 млрд. евро.

Междувременно стана известно, че министърът на финансите Георгиос Папаконстантину наистина ще посети Китай през февруари, както писа в. Файненшъл таймс, но в рамките на обиколка в Азия, подобна на направената от него обиколка в Европа. Източник от същото министерство поясни, че посещението няма да бъде, за да се водят преговори с китайското правителство и да се продават облигации. Самият министър обаче не изключва възможността да бъдат емитирани облигации в долари или даже в йени.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *