Китай се плаши от валутна война с Европа

Новите мерки за количествени улеснения на Европейската централна банка могат да предизвикат „конкурентно обезценяване“ на валутите по света, предупреждава китайското министерство на търговията.

Миналата седмица ЕЦБ обяви програма за изкупуване на частни и държавни облигации в еврозоната за 60 милиарда месечно, която започва от март.

Обемът на количествените улеснения е по-голям от очакванията, а според Китай това може да влоши положението, като доведе до обезценяване на еврото спрямо конкурентните валути и да повиши несигурността за международните капиталови потоци.

Поевтиняването на еврото ще направи европейския износ по-конкурентен и ще увеличи доверието на инвеститорите в еврозоната в краткосрочен план. Дългосрочните ефекти обаче носят рискове, според китайските икономисти.

Китай има сериозни причини за притеснение от политиката на ЕЦБ. Европейският съюз е най-големият търговски партньор на водещата азиатска икономика.

Днес еврото поевтинява с 0.58%, до 7.0449 юана, като за последния месец единната валута е загубила 6.7% от стойността си срещу китайските пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *