Кои са алтернативите на биткойна?

„Повечето хора са съгласни, че виртуални валути са тук и ще се задържат на пазара“, заявиха наскоро пред CNBC близнацитеУинкълвос.

Нашумялата криптовалута биткойн, използвана за обмен на стоки и услуги, не е подкрепяна нито от централна банка, нито от правителство. „Производството“ на биткойни се осъществява посредством компютър, решаващ сложен математически казус в процес, известен като „миньорство“.

Галерия
Кои са алтернативите на биткойна?

Предшественикът на всички съвременни цифрови валути. Създаден през далечната вече 1996 г., порталът E-gold все още е активен и може да бъде разгледан.

Неговият основател Дъглас Джаксън казва, че е сътворил „електронното злато“, за да повиши „материалното благосъстояние на човечеството“. Той разглежда всички дигитални валути като „опорна точка за по-доброто бъдеще“.

Порталът E-Goldпозволява на потребителите да притежават онлайн сметки, деноминирани в злато. Услугата дава на хората възможността да правят незабавни преводи към други клиенти на сайта.

Щатските власти сложиха край на услугата през 2007 г., след като трима души се признаха за виновни в пране на пари чрез портала. Това мотивира регулаторните органи да конфискуват близо 90 млн. долара.

В становището си властите посочиха също, че услугата се е превърнала в популярен начин за заплащане на нелегални порнографски материали и инвестиционни измами.

„E-Gold е доказателство, че онлайн системите за разплащане трябва да се разрастват или да бъдат спирани“, заяви Аксел Мерк, президент на Merk Investments.

„Очевидно е, че системата трябва да бъде защитена. За да се развиват в дългосрочен план, онлайн системите за плащане трябва да намерят начин да се съобразят с правилата за борба с прането на пари. E-Gold не успя“, допълни още той. Снимки: CNBC

Виртуалната валута не се радва на голяма подкрепа от страна на политици, регулатори и представители на медиите, въпреки че несъмнено приковаваше вниманието през 2013 г. Първият голям скок бе направен през април, когато цената достигна 200 долара. Впоследствие възходящият тренд продължи, за да бъде достигнато равнище от 1 000 долара за брой в края на ноември.

Биткойнът може и да е безспорният лидер сред дигиталните валути в момента, но според близнацитеУинкълвос и в света на електронните парични средства има силна конкуренция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *