Комисия: От създаването си КТБ е финансова пирамида

Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до източването на 4 млрд. лева от КТБ и фалита й. Виновни били и БНБ и ДАНС.

От създаването си КТБ е функционирала катофинансова пирамидас връх нейният мажоритарен собственик, е категоричният извод в доклада на временната парламентарна комисия, която проучи факти по казуса.

Констатациите в документа, който снощи е бил депозиран в НС.

Как е действала КТБ

Временната комисия е установила, че източването на частния трезор е ставало чрез свързани фирми като парите са прехвърляни без всякакви обезпечения. Дружества са били създадени с вчерашна дата, днес те получават кредити от КТБ, на другия ден ги препродават, тези активи отново се препродават и така се губи периметърът, финалът на самото действие, като всичко по един или друг начин се връща към мажоритарния собственик. Tова бил единият принцип.

Вторият е банковите лихви по някои влогове да бъдат договаряни индивидуално за някои важни личности с много висок лихвен процент.
Това по същество е и принципът на функционирането на самата банкова пирамида.

На фирми бушони билираздадени над 3.5 млрд. лв.А за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви.

Доказателства и виновни

По безспорен начин доказахме, че вина има и тя е съотносима към държавните институции, които са били ангажирани да следят развитието на банките и да променят индикативно тяхното състояние, ако се налага.

По безспорен и категоричен начин e доказанo също, чевсичко се е случвало пред погледа на Надзора на БНБи на ДАНС.

Вина имали и одиторските фирми – три, които са правили ревизиите в банката,но прокуратурата трябвало да каже дали са прикривали или просто не са видели това, което се случва. Но индикации за фалита на КТБ е имало, това са могли и ДАНС, и надзорът на БНБ да видят с просто око, подчерта Дукова.Те, по думите й, са проспали този момент.

Какво не казва докладът

В доклада на комисията за КТБ няма да намерим отговор кой е облагодетелствал банката, заяви народният представител от ДПС Петър Чобанов.

Законодателните промени, изготвени от парламентарната комисия за КТБ, засягат освен БНБ и някои от функциите и дейностите на ДАНС, каза Снежана Дукова.

Относно това дали в доклада на парламентарната комисия, ангажирана с работата и дейността на банката има посочениконкретни лица и политициДукова отговори, че това не от компетенциите на комисията.

След гласуването в пленарната заладокладът ще бъде изпратен в прокуратурата,за да улесни работата по делото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *