Корупцията – основен проблем на обществото

България е сред държавите в Eвропейския съюз с най-високо ниво на корупцията. Това сочат резултатите от изследване, проведено от Тransparency International и Асоциация „Прозрачност без граници“ (българският клон на организацията).

От 163 държави в света страната ни е на 57 място по Индекса за възприятие на корупцията, след страни като Коста Рика и Намибия.

В рамките на ЕС по–лоши показатели от България имат само Румъния и Полша, а близо до нас са държави като Гърция и Италия. Това съобщи адвокат Димитър Кюмюрджиев, зам.-председател на Управителния съвет на „Прозрачност без граници“.

Кюмюрджиев добави, че страната ни влиза с индекс 4 в ЕС, което означава, че имаме сериозен корупционен проблем.

Страните се оценяват по десетобална система, като максималната положителна оценка е 10, а стойности от 5 и нагоре говорят за успехи в борбата с корупцията.

Изследването сочи още, че през последните 4 години страната ни не е провела ефективна борба с корупцията. Според Кюмюрджиев развитието в индекса за България през периода на управление на НДСВ и ДПС не бележи никаква промяна, което говори за необходимост от нова стратегия и задачи за противодействие на корупцията. Най-ефективни са били мерките срещу корупцията, взети през 2002 г.

Кюмюрджиев каза още, че България трябва да се сравнява със страните от ЕС, измежду които са държави като Финландия, Исландия и Дания с индекс от 9.6-9.5, който се приближава до максималния със стойност 10, а не със страни като Фиджи.

Програмният директор на асоциацията Катя Христова каза, че страните, влезли в ЕС преза 2004 г., бележат напредък в борбата с корупцията като единствено изключение е Полша с индекс 3.7.

Средният индекс за ЕС е 6.74, като 12 страни са с показатели над него и само три с показател под средния. Трайно единствено Италия и Гърция бележат индекс под 5.

От новоприсъединилите се през 2004 г. страни членки на първо място по своето развитие е Естония (стойност 6.7) и Словения (6.4).

Най-рискова в ЕС остава Румъния с индекс 3.1. Индексът за България нараства от 3.3 през 1999 г. до 4 през 2002 г., 3.9 – 2003 г., 4.1 през 2004 г. и за последните две години е 4.

Изпълнителният директор Диана Ковачева каза, че в цялостното изследване три четвърти от държавите имат стойност под 5, а 71 от общо 163 са с индекс под 3, който е критичният минимум.

Най-лошо е положението в Гвинея, Ирак, Мианмар (1.9) и Хаити (1.8).

Изследването се прави на базата на възприятия, а не на емпирични данни, добави Ковачева и подчерта, че за него са необходими най-малкото тригодишни изследвания, проведени в две последователни години. През тази година за България са използвани няколко източника като това са Световната банка, Икономист интелиджънс юнит, Фрийдъм Хаус и др., предаде БГНЕС.

Според представителите на „Прозрачност без граници“ изводите, които се налагат от подобни изследвания са, че в България корупцията е един от основните проблеми на обществото. Традиционно най-ниско ниво на корупция има в държави като Финландия, Исландия, Швеция и Дания, а на последните места в класацията сред 163 държави са страни като Ирак и Хаити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *