Кризата в Украйна привлече вниманието върху златото

Тройунция злато прескочи цената от 1 345 долара с доставка през април след ескалацията на напрежението в Украйна, съобщи Market Watch. Контрактите поскъпнаха с 1,85% или с 24 долара за тройунция.

Майските доставки на среброто поскъпнаха с 1,2% до 21,47 долара за тройунция.

Златото вероятно ще поскъпва още, прогнозират анализаторите, позовавайки се на неполитическата нестабилност в Украйна. Обикновено подобни конфликти увеличават търсенето на злато като начин за защита на инвестициите.

Пазарът обаче не се движи само от опасенията за този край на Европа. Ситуацията в Китай и по-точно за финансирането на строителните предприемачи, също дава тласък на търсенето на сигурност за инвестициите,коментира анализатора Шарпс Пиксли.

През миналата седмица златото поевтиня с 0,2% след като статистиката показа ръст на потребителското доверие в САЩ. За първи път от четири седмици ценният метал записа спад на цената си. За целия февруари обаче ръстът на цената е в рамките на 7 на сто.

Market Watch отчита, че през тази седмица календарът с макроикономическата статистика не подсказва, че ще има разпространение на данни, които да предизвикат сътресения в цената на златото. В същото време обаче обстановката в Украйна може да се окаже катализатор на промените на борсовата търговия с метала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *