КТБ е купувачът на 5% от „Булгартабак“

Корпоративна търговска банка е купувачът на пакета от 4.99% от капитала на „Булгартабак холдинг“, който беше прехвърлен през борсата в понеделник срещу 36.9 млн. лв. Това съобщиха от банката на Цветан Василев. Обект на сделката бяха 368 200 акции при 100 лв. единична цена. Преди година подобен дял в тютюневия холдинг придоби италианският бизнесмен Едуардо Миролио – тогава за малко над 5% в няколко сделки той плати 27 млн. лв. Продавач на пакета беше друга компания на Цветан Василев – „Бромак“ (чрез нея той е собственик на КТБ). След тази сделка няма информация за друг акционер с такъв голяма дял (5%) освен Миролио и извън мажоритарния собственик. Досега Цветан Василев официално е отричал да има връзка с бившия държавен холдинг. „Булгартабак“ беше приватизиран преди малко повече от две години от новото тогава дружество BT Invest, собственост на руската VTB Capital. По информация на „Капитал“ обаче зад инвеститора стоят именно Цветан Василев, депутатът от ДПС Делян Пеевски и собствениците на „Винпром Пещера“.

Спад на индексите

В сряда на фондовата борса в София търговията завърши със спад за три от индексите. Водещият SOFIX потъна с 0.40% до 456.95 пункта. Най-голям оборот реализираха сделките с привилегировани акции на „Химимпорт“ (335 хил. лв.) и „Агрия груп холдинг“ (268 хил. лв.). По света червена вълна заля борсите, след като Европейската централна банка обяви, че започва нова серия стрес от тестове на големите финансови институции, а вниманието на инвеститорите в САЩ беше отвлечено от отчетите на дружествата към третото тримесечие. Така на Wall Street беше прекъсната позитивната серия и в сряда сесията стартира с понижение от близо половин процент за водещия индекс Dow Jones до 15 403 пункта. Негативизмът взе надмощие и на борсите в Европа, като немският DAX изгуби 0.45% до 8907 пункта към края на търговията.

Поводи за разпродажби

Повод за разпродажбите на Стария континент стана обявеното намерение на ЕЦБ да започне проверка в 130 банки от еврозоната през ноември. Тя ще трябва да установи доколко системата е стабилна преди пристъпване към създаването на банков съюз. От банките ще се иска и да заделят 8% от капитала си като буфер срещу потенциални загуби от раздавани рискови заеми.
Отвъд океана играчите реагираха на отчетите на знакови компании. Производителят на строителна техника Caterpillar обяви по-малка печалба спрямо миналогодишната, което доведе до спад на акциите му с 5.88% до 83.93 долара за лот. За разлика от него производителят на самолети Boeing отчете скок на печалбата до 1.2 млрд. долара, което изстреля акциите му с 4.5% до 128.03 долара за лот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *