Лисабонският договор ще включва правила за строга бюджетна дисциплина

© Снимка:БГНЕС
Херман ван Ромпой

Лисабонският договор ще претърпи „ограничени“ промени, а страните, които не спазват бюджетната дисциплина, ще бъдат наказвани на по-ранен етап, като решенията за санкции ще се вземат по улеснена процедура. Това са основните резултати от приключилите късно тази нощ тежки 8 часови дискусии в Европейския Съвет.
Франция и Германия традиционно победиха и наложиха искането си за промени в Лисабонския договор въпреки съпротивата на други страни членки. Постигнатото тази нощ принципно решение предвижда председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой да проведе консултации за промени в договора, те да бъдат одобрени на следващата среща на върха през декември и да регламентират създаването на постоянно действащ кризисен механизъм за еврозоната.
Самият Херман ван Ромпой отказа подробности как се е стигнало до това решение въпреки сериозните разногласия.
„Ние всички постигнахме съгласие. Вече не става дума за това кой се е колебаел, кой е бил против, кой – за и кой много ентусиазиран. Това вече няма никакво значение. Важното е, че се съгласихме, че ни трябва антикризисен механизъм, така че за да го имаме, трябва да направим ограничени промени в договора. Тези промени не означават нов институционален дебат. Те ще вървят по бърза процедураи ще трябва да бъдат ратифицирани от 27-те до май 2013 г.“, каза Ван Ромпой.
По-рано тази нощ с по-малко спорове европейските лидери одобриха новите правила за икономическа и финансова координация и повишена фискална отговорност. В страните, които превишават допустимите нива на дълга и дефицита ще търпят санкции под формата на специални депозити, които ще трябва да внасят. Санкциите ще се активират на по-ранен етап от досега, дори преди да е прескочен 3-процентния праг за дефицита и ще влизат в сила почти автоматично, освен ако съответното предложение на Европейската комисия не бъде отхвърлено с квалифицирано мнозинство в Съвета.
Въпросът за политически санкции с отнемане на правото на глас на страните нарушителки също остава на дневен ред. Той ще бъде обсъждан на следващи срещи.
Председателят на Европейския Съвет съобщи още, че европейските лидери са обсъждали дали и как може да бъде отчетен ефектът върху фискалната политика на страните, провеждащи пенсионни реформи – този въпрос обаче също ще бъде обсъждан на следващи заседания.
Само преди дни Европейската комисия отхвърли искането на 9 страни, сред които и България, разходите за реформиране на пенсионната система да не бъдат включвани в изчисляването на бюджетния им дефицит.
Друга новина от снощи е подетата от британския премиер Дийвид Камерън кампания против увеличаването на европейския бюджет за 2011-а година с 6 на сто в момент, в който всички правителства в Евросъюза съкращават разходи. Въпреки, че решението вече е одобрено от Европейския парламент, Камерън иска преразглеждане, и е пуснал петиция, под която са се подписали 11 европейски лидери, съобщи Би Би Си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *