Лихвите по депозитите за домакинствата се повишават леко през септември

Тенденцията за спад на лихвените проценти по депозитите продължава, въпреки че през септември се забелязва леко повишение на лихвите по новите депозити за домакинствата, ако ги сравним с месец по-рано. В същото време обачеспестяваниятакакто на населението, така и на бизнеса продължават да растат.

В деветия месец на 2015 г. сме могли да сключим депозит в левове и да получим в замяна 1,51% върху сумата, която сме предоставили на банката. Това е с 0,04 процентни пункта повече, ако сравним ставката с тази, която банките са давали през август. Това показват изчисленията на Investor.bg, направени на база лихвената статистика на ългарска народна банка (БНБ).

Месец по-рано финансовите институции възнаграждаваха гражданите с лихва от 1,47%. Ставката обаче се понижава с 1,24 процентни пункта спрямо септември миналата година, когато беше 2,75%.

Ако сме решили да сключим договор за депозита си в евро, средното възнаграждение, което банката щеше да ни даде този септември за отложеното ни потребление, е 1,24%. Това отново е с 0,04 пр. пункта повече спрямо август. В сравнение със септември 2014 г. обаче лихвата е с 1,32 пр. пункта по-ниска, показват още изчисленията на Investor.bg. Тогава тя бе в размер на 2,56 на сто.

За депозитите, договорени след предизвестие, които вече банките са отпуснали, лихвата също се понижава, показват още данните на статистиката. През септември средната лихва, която банките у нас са ни предлагали за такъв тип вложение, спада с 1,28 пр. п. за година до 1,11%, ако депозитът е бил деноминиран в левове, и с 1,47 пр. п., ако е бил деноминиран в евро, до 1,05%. Сравнено с август лихвата както по левовите, така и по евровите депозити се понижава с 0,03 пр. п.

Що се отнася довложенията на бизнеса – лихвите по всички видове депозити продължават да спадат в сравнение с миналата година.

През септември банките са възнаграждавали предприятията средно с 0,65% върху стойността на сключения срочен левов депозит, което е с 0,04 пр. п. по-малко спрямо август. За сравнение – само година по-рано бизнесът е можел да получи 1,92% лихва за отложеното си потребление и така спадът на ставката за година е от 1,27 процентни пункта.

Лихвата по евровите депозити за фирмите нарастват леко с 0,02 пр. п. за месец, но спадат с 0,68 пр. п. спрямо година по-рано. Така този септември за деноминирани в евро вложения предприятията са получавали 0,8% лихва.

Ниските лихви по депозитите водят до ръст на търсенето наалтернативни форми за спестявания и инвестиции, като например инвестиции във взаимни фондове, фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване и застраховки „Живот“ със спестовен и инвестиционен характер. Такива саизводите от анализна УниКредит Булбанк.

От своя страна тенденцията на понижаващите се лихвени проценти ще изчезне, „когато Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ решат, че ги е страх от инфлацията, като вдигнат основния лихвен процент“, коментира главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян и допълни, че на първо място спестяват тези хора, които имат възможност да спестяват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *