Лихвите тръгват нагоре, рефинансирайте

Лихвите по ипотечните кредити достигнаха най-ниските си нива, а от Европа се задава повишаване.

Пред Дарик кредитният консултант Тихомир Тошев отбеляза, че все още на българския пазар се наблюдават атрактивни оферти в началото на силния за ипотечното кредитиране есенен сезон, като вероятно у нас лихвите ще се запазят на настоящите си нива още година.

Анализаторът обаче подчерта, че пазарните индекси, които съставляват основната част от лихвите като Юрибор и Софибор, може да тръгнат нагоре. Тогава кредитът може да се окаже по-скъп от новите оферти на пазара, а отговорът на клиента трябва да бъде с рефинансиране.

Заради свития ипотечен пазар у нас банките ще направят всичко възможно и догодина да запазят настоящото рекордно ниско ниво на лихвите по ипотечните кредити – между 6 и 7%, обясни Тихомир Тошев.

Все по-рядко може да очакваме намаления. „Това е тенденция, която виждаме на световния пазар. От друга страна, българският пазар продължава да е твърде свит. Търсенето на кредити и при тези лихвени нива е сравнително слабо, затова аз лично очаквам, че няма да видим покачване на лихвите по ипотечни кредити.

По-скоро те ще се задържат около нивата, които са в момента“, каза Тошев. По думите му има възможност това да се промени, но от сегашната ситуация се вижда, че има известна политическа нестабилност, протестите продължават, тенденциите на световните пазари са за леко покачване, така че вероятно у нас те ще се задържат на постигнатите през тази година нива.

„Естествено всички се надяваме на по-благоприятно развитие на икономическата среда и на политическата среда, което би дало възможност пак да видим леко понижение, но по-скоро очакванията ми са, че ще се задържат около сегашните нива“, каза Тошев.

В отговор на въпрос дали е възможно да подпишем договор на ниска лихва и след това тя да скочи, защото се формира основно от пазарния индекс Юрибор плюс надбавка или от Софибор плюс надбавка, експертът обясни, че един от най-престижните пазарни индекси дава тази прозрачност на потребителя за формирането на лихвата.

По думите му най-вероятно през следващите години той ще започне леко да нараства. Тогава обаче ще има възможност ако лихвата по кредита стане по-висока от пазарната, той да се рефинансира в друга финансова институция или да бъде предоговорен в същата по текущите условия за нови клиенти.

Все по-голяма пазарна ниша се отваря при рефинансирането на различни видове кредити. Обикновено обединяването на задълженията може да доведе до намаляването им с между 15 и 30 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *