Ментета подбиват цената на розовото масло наполовина

Всевъзможни смески и химия подбиват цената на българското розово масло наполовина. Оригиналното върви по около 6500 евро за килограм, но напоследък често ментета се изнасят за Франция, Германия, САЩ, Канада и дори Китай на половин цена, предупреждава вестник „Труд“.

Изданието припомня, че само преди 10 дни оригиналното българско розово масло бе отличено от Европейската комисия (ЕК) като продукт със защитено географско обозначение.

„Никой в Китай например няма представа какво е истинското българско розово масло. Затова там често се изнася всякаква химия и се представя за българско розово масло, но се продава на половин цена. Ментетата дори ухаят по-добре. Купувачите обаче не знаят, че целта му не е да мирише, а да консервира аромата на козметиката“, каза пред „Труд“ Филип Лесичаров, председател на Сдружение „Българско розово масло“, което защити продукта пред ЕК.

Предприемачът смята, че у нас от десетилетия няма държавен орган, който да следи какво има в продуктите с етикет „розово масло“. „За първи път след като защитихме пред Брюксел географското указание, производителите, които искат да го слагат на етикетите си, ще трябва да бъдат проверени от сертифициращ орган. Сега държавата ще бъде задължена да излъчи такъв орган“, каза Лесичаров.

Миналата година в страната са произведени между 1,2 и 1,6 тона розово масло. Цената му обаче е била с около 10% по-ниска заради добрата реколта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *