Министър Цветанов: Сирене под 7 лв. е с ниско качество

Сирене под 7 лв. за килограм е тотално съмнително, заяви предБТВ министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Според министъра, този проблем е изключително сериозен за българското общество и по отношение на развитието на животновъдството по принцип в страната.
Сирене, което е в рамките на 3,80 – 4 лв. е много далеч всъщност от параметрите на бялото саламурено сирене. Това са млекоподобни продукти- соеви брашна, влактати, дехидрогенати, малко сухо мляко оттук оттам, каза още Валери Цветанов.
Освен този проблем за млекоподобните продукти съществува такъв и с месоподобните. Не може цената на кремвирша да бъде 3,60-3,80 лв. при положение, че изкупната цена на сланината е от 2 до 4 лв. за килограм. Този кремвирш, който е на тази цена няма нищо общо с качествените продукти и не съдържа в себе си месо, пресметна земеделският министър.
Според него при една изкупна цена на млякото от 50-60 стотинки за литър, себестойността на продукта трябва да бъде около 6,80 – 7 лв. Тук не са включени разходите за преработката на продукта и 45-дневното зреене на сиренето.
Проблемът е в два аспекта. От една страна ние трябва да защитим българския потребител-човека, който отива и събира стотинките за да се нахрани. От друга страна обаче млекопреработващите предприятия отказват да купуват произведеното мляко. Според Валери Цветанов, за производителите е много по – изгодно да вкарат цитираните по – горе сурогати в сиренето за да се добие цена от 3,80 – 4 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *