Митничари ще задържат с белезници, но няма да събарят на земята

Това решиха днес депутатите с гласуваните на второ четене промени в Закона за митниците, които влизат в сила от 1 януари догодина, предаде БТА.
Според измененията, митническите инспектори ще могат да задържат нарушители, но за не повече от 24 часа. Задържането ще се налага, ако има данни за търговия с акцизни стоки без бандерол, при контрабанда, при нарушаване на правилата за транзитен превоз и на режима за валутните ценности. В компетенцията на разследващите митничари ще е и разследването на укриване на данъчни задължения в големи размери и на неправомерно получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет.
За всеки задържан ще се издава заповед за задържане от митничаря, ограничил правото му на свободно придвижване. Когато е необходимо, задържаният ще бъде настаняван в арест на МВР, за което също ще се изисква заповед.
По време на обсъждането в парламента зам.-министърът на финансите Владислав Горанов обясни по повод задържането, че става въпрос за налагане на административна мярка, по време на която на лицето да бъдат изискани обяснения. „Ако има категорични и основателни съмнения, че е извършено престъпление или опасност лицето да се укрие, тогава вече митническите инспектори ще се обърнат или към полицейските органи, или към наблюдаващ прокурор, за да бъде заменена административната мярка с мярка за неотклонение. Митничарите ще могат да използват белезници, но хората да не си представят събаряне на земята и слагане на белезници, наблюдавани при криминални задържания, извършвани от полицията“, добави Горанов.
Промените в закона обаче предизвикаха поредния спор между управляващото мнозинство и опозицията. Михаил Миков от БСП заяви, че няма правно основание да се въвежда митническото задържане. Освен това, според него, в митниците няма капацитет за това. Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обясни, че задържането ще се решава по административен ред и митничарите не получават правомощия по Наказателно-процесуалния кодекс. По думите й, ако 24-часово задържане не е достатъчно, митничарите могат да се обърнат към прокурор и тогава полицаите трябва да се заемат със случая.
Според Румен Петков от левицата пък с промените правителството симулира пред европейските си партньори, че се въвеждат радикални мерки за борба с контрабандата, които обаче няма да са ефективни. „И преди е било предлагано въвеждането на митническото разследване, но не в този абсурден вид“, каза той, след като неотдавна прогнозира 2,5 млрд. щети от контрабандата.

Финанси
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *