Над 5 хил. души са потърсили убежище в България между юли и септември

През третото тримесечие на годината 5 340 души за пръв път са потърсили убежище в България, сочат данни на Евростат. Това е увеличение от 32% в сравнение с предходното тримесечие, когато документи са подали 4 050 души.

Като дял от хората, търсещи убежище в ЕС, тези в България са 1,3%, а на всеки 1 милион от населението на страната се падат 742 души. За сравнение, в Германия например са 26% от всички хора, подали документи в ЕС. Най-много бежанци на всеки 1 милион души от местното население има в Унгария – 10 974 души.

Повече от половината търсещи убежище подават документи само в Германия и Унгария. Следват Швеция, Италия и Австрия.

През третото тримесечие на годината 413 800 души са пръв път са поискали убежище в страни от Европейския съюз. Този брой е двойно по-голям от предходното тримесечие тази година, показват данните на Евростат.

Сирийците и иракчаните, подали документи за международна защита в ЕС, са станали тройно повече: от 44 500 души през периода април – юни до 138 000 през юли-септември. Броят на афганистанците се е удвоил до над 56 000 души. Това са трите националности, които формират най-голямата група хора, търсещи убежище в ЕС – повече от половината.

Най-малко търсещи убежище пропорционално на местното население има в Словакия (3 души на 1 милион), Хърватия, Румъния, Португалия и Чехия.

Молбите, които са вече подадени в ЕС, но все още се обработват от властите на съответните правителства са 808 000. Миналата година към септември този брой беше 435 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *