Най-динамичните компании: По-малки и по-бързи

Средните по размер компании се развиват най-динамично. За миналата година оборотите на най-бързо растящите представители на големия бизнес в страната, групирани в топ 50, са се увеличили с 51%, а зад ускоряването на темповете на растеж отново стоят дружества, чийто размер не е достатъчен за попадането им в топ 100 на корпоративните гиганти, но влизат в широкото подреждане от 300 дружества.

За втора поредна година темпът на нарастване на приходите на най-динамичните компании се увеличава – в класацията за 2013 г. средният ръст на продажбите им беше 44%, а през 2012 г. увеличението в бизнеса на най-растящите 50 беше средно с 31%. Въпреки положителната тенденция обаче ръстовете все още не са достигнали стойностите от предишните две силни години – ускорението през 2011 г. беше с около 67%, а през 2010 г. нарастването беше още по-осезаемо – близо 75%. Тази година разликата е, че растежът е органичен, а не инфлационен. Защото през 2014 г. значително паднаха котировките на стоки като горива, метали, зърно…

Сложна среда

След турбулентните първи месеци на 2014 г. постепенното стабилизиране на политическата обстановка през втората половина на годината доведе и до известно подобрение в условията за бизнес. Много от предизвикателствата обаче остават в сила – чести промени в законодателството и регулациите за бизнеса, неефективни регулатори, корупция, липса на нормално административно обслужване, енергийна зависимост и висока енергоемкост на производството.

Ефектите от сложната среда се виждат и в резултатите на големия бизнес в страната – приходите на компаниите от топ 100 продължават да се свиват, като за 2014 г. спадът е средно с около 2.5%. Общо за топ 200 свиването на оборотите за последната година е с 1.85%, като заслугата за по-умерения спад е на дружествата от втората половина на подреждането. Представителите на бизнеса, които заемат позициите между 101 и 200, се представят осезаемо по-добре спрямо година по-рано – при тях през изминалата година оборотите са нараснали средно с 1.24% при спад с близо 6% през 2013 г. Компаниите, които остават на местата между 201 и 300 в класирането, пък се радват на още по-съществен ръст на продажбите си – средно със 7%.

Погледът напред също вещае запазване на препятствията пред бизнеса. Енергийната политика на правителството, която има пряко влияние върху всички сектори, остава пълна с неясности. Постигнатата стабилност в условията за правене на бизнес също остава крехка, особено в среда без реформи. Не липсват обаче и позитивни сигнали – сред положителните фактори е например поевтиняването на еврото спрямо долара през последните месеци, което повишава конкурентоспособността на българския износ за трети страни. Помага и възстановяването на икономиките в Европа. След силните първи месеци на 2015 г. прогнозите за българската икономика са също малко по-оптимистични, макар и очакванията да остават умерени – според анализатори растежът на БВП през годината ще е между 1% и 1.9%

В подреждането на най-динамичните 50 са използвани данните за компаниите, които през 2014 г. са отчели приходи от над 50 млн. лв. – общият им брой е малко над 300.

Същевременно въпреки по-високите темпове на растеж на най-динамичните дружества общият обем на бизнеса им всъщност е по-свит спрямо предишните издания на „Капитал 100“. През 2014 г. продажбите на 50-те най-бързо растящи компании са на обща стойност 7.3 млрд. лв. За сравнение – числото беше близо 10 млрд. лв. през 2013 г. и двойно повече (19.5 млрд. лв.) година по-рано. Прагът за попадане сред най-добре представящите се бизнеси обаче се е повишил след последните години на спадове – за да влязат в топ 50, през 2014 г. дружествата трябва да са пораснали с над 25%, докато преди година долната граница беше под 18%.

Истории за ръст

Нараства и броят на компаниите, които отчитат трицифрени темпове на увеличение на приходите си – през 2014 г. на такива резултати се радват общо 11 дружества в сравнение със седем през 2013 г. и пет през 2012 г. На крачка от двукратното разрастване на бизнеса си са и още пет от компаниите в топ 50, които отчитат ръст на приходите си с над 90%.

Традиционно при близо половината от шампионите по растеж силните резултати идват след година на свиване в оборотите. Така в някои от случаите реализираните през 2014 г. продажби на практика са връщане до равнищата от 2012 г., но в други резултатът за изминалата година е реално по-висок и спрямо отчетеното преди две години. Над половината от компаниите в топ 50 могат да се похвалят с трайно увеличение на бизнеса си. И през 2014 г. сред тях са редица представители на индустрията, които през последните години инвестираха в нови мощности и се радват на реално разрастване на дейността си. В тази група са например смолянският завод за подкормилни системи „Костал“, производителят на сензори за автомобили „Сенсата технолоджис“ (преди „Сензор найт“), южноафриканската „АЛС България“, която произвежда кожени тапицерии за автомобилни седалки, както и русенският производител на алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия „Монтюпе“.

Машиностроителният шампион по заводи „АББ България“, който през 2014 г. откри четвъртата си фабрика в страната, пък за трета година е сред 50-те най-динамични компании. Сред дружествата, които бяха сред 50-те най-растящи и в предишното издание на „Капитал 100“, е и свързваната с Делян Пеевски „Водстрой 98“. Абсолютен лидер по последователно присъствие сред челната петдесетица на най-динамичните обаче е дружеството за хардуерни и софтуерни решения „Ханиуел“, което е част от групата на глобалната Honeywell. Компанията влиза в топ 50 на растящите за четвърта поредна година, като през 2014 г. увеличава приходите си с 27% до почти 139 млн. лв.
Водещите сектори

Компаниите от сектор „Машини и оборудване“ са и най-многобройната група в тазгодишната класация на най-динамично растящите. С общ ръст на приходите от над 20% за 2014 г. секторът е най-бързо развиващият се за изминалата година, а 14 от представителите му намират място и сред топ 50 на динамичните. Зад силните резултати стоят няколко последователни години на значителни инвестиции в разширяване и модернизиране на производството и повишаване на ефективността. Не без значение е и фактът, че в основната си част продукцията на компаниите от сектора се изнася на големи и стабилни пазари. Бъдещето също изглежда светло, а доказателство за оптимистичните нагласи са и продължаващите инвестиции.

Не точно по този начин стоят нещата в другия сектор, който тази година има не по-малко силно представителство в топ 50 на динамичните. Сред най-бързо растящите през 2014 г. са били 13 строителни компании – рекорден за последните години брой. Зад техния растеж обаче стои комбинация от фактори, която вероятно няма да се повтори през идните години. Основният двигател на растежа през 2014 г. беше приключването на големите инфраструктурни проекти, финансирани по оперативните програми на ЕС за периода 2007 – 2014 г. Държавните поръчки, които генерират около 80% от бизнеса в строителството, също традиционно се печелят от корпоративните гиганти в сектора, което отчасти обяснява и растежа при строителните дружества с приходи над 50 млн. лв. – доказателство в това отношение е и фактът, че около 16% от бизнеса в сектора са концентрирани в най-големите 20 строителни дружества.Прогнозите за 2015 г. обаче са по-скоро за своеобразна пауза, а надеждите са най-вече в посока запазване, а не толкова за увеличаване на обемите от 2014 г.

Челната тройка

На фона на силното представяне на машиностроителните и строителните компании обаче в челото на класирането на най-динамичните всъщност стои дружество от сектор, за който изминалата година беше особено предизвикателна – търговецът на електроенергия „Ес И И пауър трейдинг“. Енергийните компании продължават да търпят негативите от липсата на реформи и на адекватна регулаторна политика в сектора. Въпреки предизвикателствата обаче някои от търговците на електроенергия отчитат силни резултати, какъвто е и случаят с тазгодишния лидер в подреждането на най-бързо растящите. За 2014 г. приходите на „Ес И И пауър трейдинг“ са се повишили със завидните 225% до 88 млн. лв. Бурният ръст обаче започва още преди това – през 2012 г. оборотът на компанията е бил едва 1.3 млн. лв., а през 2013 г. вече надхвърля 27 млн. лв.

Сред факторите за ръста си през последните три години от дружеството посочват разбирането на пазарите в региона, стриктната политика по управление на риска и капитализирането на натрупаните печалби. Съществено е и международното присъствие в региона на Югоизточна Европа. Компанията търгува в няколко страни от ЕС, в това число Унгария, Румъния и Гърция, както и в две държави извън ЕС – Турция и Сърбия. „В този смисъл ръстът на приходите е генериран от достъпа и търговията във всички тези страни. През 2015 г. добавяме и няколко страни от бивша Югославия към региона си“, коментират от дружеството за „Капитал“. „Имаме опитен екип – основно български служители, с познания за регионалните пазари, което позволява висок ръст на приходите и множество търговски връзки между няколко страни в региона ни“, посочват още от „Ес И И пауър трейдинг“.

Търговец, но на дребно, е и компанията, която заема втората позиция в класирането на най-динамичните – собственикът на веригата Lafka „Табак маркет“. За миналата година приходите на свързваното с Делян Пеевски дружество са се увеличили с над 200%, като общият оборот е за близо 138 млн. лв. Зад растежа на веригата стои непрекъснатото увеличаване на броя на обектите й, които към края на миналата година вече са 700. Прогнозите за бъдещето обаче са за по-умерен растеж.

Третото място в подреждането е за строителната компания „Евро алианс тунели“ (бивша „Адвал“). Макар и да не успя да реализира в пълен размер миналогодишните си очаквания за приходи от 85 млн. лв. за 2014 г., дружеството все пак увеличи бизнеса си с над 193% – оборотът за изминалата година надхвърли 57 млн. лв. Компанията е сред основните изпълнители в строежа на софийското метро, строи и няколко големи тунела в Сърбия и в Германия, както и два по-малки по магистрала „Струма“ в отсечката между Дупница и Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *