Най-добра дипломна работа по икономика в света е българска

Борис Георгиев, студент в Дания, спечели награда за най-добра дипломна работа по икономика за 2013 г.

В това състезание се канят десетки университети от целия свят. През 2013 г. то се проведе във Филаделфия в САЩ. Конкурсът е анонимен, като 16 икономисти оценяват дипломните работи по множество различни критерии.

През тази година в състезанието доминираха американските кандидати. На финала достигат най-добрите университети. От Европа беше класиран само един университет – датският Aarhus University и три от САЩ.

Дипломната работа на Георгиев засяга оптимизирането на финансови портфейли, съобразно дългосрочната възвращаемост на инвестициите. Моделът разработен от българина разглежда въпроса, как да се подберат онези акции и други финансови инструменти, които биха създали оптимален портфейл съобразно дадено ниво на риска. Под оптимален се има предвид постигането на максимална възвращаемост.

Пред БНР Борис Георгиев сподели, че това, че България е най-бедната страна в Европейския съюз е много тъжен факт. И ще трябват много години, за да се промени този факт.

Георгиев счита, че фундаменталните механизми на българската държава не функционират. Според него има проблеми както в законодателната, така и в образователната системи.

Диалогът между фирмите и висшите училища в България липсва. Например в Дания фирмите идват близо до кандидатите. Кариерният център на университета Aarhus работи с над 70 фирми.

Българският студент счита, че към момента няма достатъчно възможности за реализация като финансов консултант на българския пазар, тъй като повечето от фирмите в България не използват този тип услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *