Без частен фалит в България

„Държавата не увеличава и намалява лихвите, тъй като сме в пазарна икономика и лихвите се формират при пазарни условия. Искаме да направим формирането на лихвата по-пазарно”, заяви по Нова телевизия депутатът от БСП и преподавател в УНСС Румен Гечев.

По думите му в момента утвърденият модел позволява на всяка търговска банка да формира базисния процент по свое усмотрение.

„Не само че се прекалява с това, но такъв подход в Европа няма. Ето защо вторият принцип, който искаме да въведем, е лихвата да бъде формирана по европейски механизъм”, добави Гечев, като посочи, че се планира лихвените нива да бъдат обвързани с пазарните условия, т.е. съобразно Libor, Euribor, Sofibor или комбинация от индекси.

„Това трябва да доведе до намаляване на лихвите, защото приближаването на формирането на лихвите до пазарни условия означава повече конкуренция. Банките не са извършили нарушение, но все пак защитават интересите си. Случвало се е някои банки да сложат такъв процент на лихвите, колкото им е нужен, за да си гарантират високи печалби“.

„Банките трябва да работят на печалба, тъй като те са търговски дружества. С новия модел всички банки ще формират лихвата си по един и същ модел, но това не значи, че тя ще е еднаква навсякъде, защото има пазарна конкуренция”, заяви депутатът от БСП.

По отношение на частния фалит – обявяването в несъстоятелност на физически лица, проф. Гечев заяви, че за съжаление в България не е възможно да се въведе испанският модел, при който собственикът продължава да живее в жилището, дори да не може да изплаща ипотеката.

„Не е възможен и датският модел – общината да поема грижите за хората, които са останали на улицата. Ние не разполагаме с такива бюджетни средства. Единствената защита, която можем да осигурим на хората в България, които могат да загубят единственото си жилище, е имотите им да се оценяват по пазарни условия и цена”, добави експертът.

Сега съдия изпълнителят сам определя цената на продажба на ипотекирания имот и тя е колкото се може по-ниска, за да може банката да вземе част от парите по-бързо.

„Ние не можем да опрощаваме дългове. Това са нашите пари, които ние сме дали на банките. Ето защо не може да става въпрос за опрощаване на дългове или за запазване на жилищата. Който е подписал договор и не може да изпълнява кредитното споразумение, трябва да нови отговорност“, каза Гечев.

Той коментира и промените по предсрочното погасяване на кредитите. „Постигнахме съгласие с Асоциацията на търговските банки и БНБ. Решението е предсрочното погасяване да бъде с такса близо до нулата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *