На ръба на фалита Гърция пласира 6-месечни съкровищни бонове за 1,625 млрд. евро

На днешен аукцион Гърция успя да продаде шестмесечни съкровищни бонове (T-bills) за 1,625 млрд. евро, за да рефинансира предстоящ в близките дни падеж на стар краткосрочен вътрешен дълг. На 10-ти юли властите в Атина ще трябва да покрият плащане на изтичащи тогава краткосрочни шестмесечни дългови книжа за 2 млрд. евро.

Днешният успешен аукцион е факт, въпреки че Гърция изглежда все по-близо до ръба на фалита и след като в края на миналия месец (на 30-и юни) страната изпадна в неплатежоспособност по свое задължение за 1,55 млрд. евро към Международния валутен фонд. Гръцката агенция за управление на дълга (PDMA) успя да продаде новите шестмесечни книжа за 1,625 млрд. евро при средна доходност от 2,70% – без промяна спрямо доходността, постигната при предходния аналогичен аукцион, проведен през миналия месец (на 10-и юни). Коефициент на покритие също остана без промяна на ниво от 1,30 пункта.Датата на плащане (сетълмента) на проведения днес търг ще бъде на 10-и юли, когато е и падежът на предишни шестмесечни съкровищни бонове за 2 млрд. евро.

Трябва обаче да се има предвид, че най-вероятно на днешния “успешен“ аукцион, притежателите на краткосрочни съкровищни бонове – главно гръцките банки (които остават в “банкова ваканция“), просто са подновили техните позиции в шестмесечни книжа, вместо да платят средства, за да закупят емитираните от държавната хазна нови краткосрочни облигации. На Атина предстои нова подобна операция за разсрочване на краткосрочен дълг до 17-и юли, когато предстои падеж на тримесечни съкровищни бонове за 1 млрд. евро.

Преди това, на 13-и юли (следващия понеделник), гръцките власти ще трябва да покрият и задължение към МВФ за около 460 млн. евро (по заем, отпуснат от МВФ при първата спасителна програма за Гърция от 2010-а година).Най-сериозното изпитание за платежоспособността на Гърция ще бъде предстоящото на 20-и юли покриване на задължения към ЕЦБ за около 3,4 млрд. евро (обратно изкупуване за 2,09588 млрд. евро за гръцки книжа, притежавани от ЕЦБ и на гръцки книжа за 1,365 млрд. евро, притежавани от национални централни банки от еврозоната).

На 20-и юли предстои падеж и на гръцки дългови книжа за 25 млн. евро, притежавани от Европейската инвестиционна банка.Всички това означава, че ако до края на настоящата седмица Гърция действително не успее да постигне споразумение с международните кредитори относно трета средносрочна спасителна финансова програма, има реален риск страната да изпадне в неплатежоспособност (технически фалит) и спрямо ЕЦБ, след като от края на миналия месец (30-и юни) Атина вече се намира в просрочие на задължения към МВФ за около 1,55 млрд. евро и вероятно ще се окаже във второ просрочие към МВФ в началото на следващата седмица.Подобен негативен сценарий би означавал, че Гърция рискува да изпадне в официален държавен фалит в рамките на следващите две седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *