На Хемус й трябват 1 млрд. евро

В момента няма нито лев за зимно почистване и ще искаме спешно 25 милиона само до края на годината от Министерството на финансите, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Във В. Търново той съобщи, че Национална агенция Пътна инфраструктура е в тотален дефицит заради извършени и неразплатени работи. Той е за над 131 милиона лева.
Министър Плевнелиев бе във В. Търново, където откри част от модерен жилищен комплекс.
Около 11 милиона лева са заделени за проектирането на автомагистрала Хемус, каза още Росен Плевнелиев.
За сега е направена така наречената линия на оста на магистралата, но след процедурите, които се извършват, е възможно да има сериозни промени в трасето. За реализиране на проекта ще са необходими около 1 милиард евро.
Магистрала Хемус безспорно е един много скъп проект, който в момента не е по силите на правителството, тъй като пътят трябва да премине през тежки трасета и много съоръжения. Всяка форма на публично-частно партньорство за магистрала Хемус би била скъпа, смята министърът, освен ако държавата не гарантира бъдещите приходи. Според него единственият начин в следващите няколко години да се намери евтино финансиране, е по линията на държавни гаранции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *