Необходим е по-бърз и по-балансиран глобален икономически растеж, заяви американският финансов министър преди срещата на Г-20

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю заяви в навечерието на започващата утре среща на Г-20, че глобалният икономически растеж се е подобрил, но все още остава непостоянен, като има необходимост от по-бърз и по-балансиран световен растеж.

Джейкъб Лю направи този коментар по време на съвместна пресконференция с финансовия министър на Австралия Джо Хокей в Сидни.

Въпреки признаците на подобрение, растежът на световната икономика остава неравномерен и доста под неговия нормален тренд, посочи той и отбеляза, че са необходими по-нататъшни програми в световен мащаб, за да се постигне по-бърз и по-балансиран растеж.

По-рано днес Джейкъб Лю заяви, че САЩ ще продължава да се фокусира върху стимулирането на растежа на вътрешното търсене и потребление, като американската икономика показва издръжливост и през 2014-а година той се надява да продължи да се гради икономически напредък, постигнат от възстановяване в области като жилищния сектор.

Според него Китай, Япония и Европа също трябва да предприемат мерки, за стимулиране на вътрешния икономически растеж.

Австралийският финансов министър Джо Хокей пък посочи, че по-силна американска икономика е в полза както за Австралия, така и за останалата част от света. Той каза, че предстоящата среща на Г-20 ще се фокусира върху инфраструктурата, което е сериозно предизвикателство и за развитите и за развиващите се икономики. Правителства които нямат достатъчно пари за инвестиции е важно да привлекат инвестиции от частния сектор, допълни той.

Преди започващата утре среща на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 в Бризбейн, Австралия говори и японският финансов министър Таро Асо. Той посочи, че Япония ще обясни свой собствен план пред Г-20, който да пришпори икономическия растеж.

Асо смята, че политиката на Фед за постепенно намаляване на паричните стимули е добро нещо, тъй като този курс на централната банка отразява подобрение в американската икономика. Но японският финансов министър желае САЩ да подържа по-близка комуникация с финансовите пазари в процеса на редуциране на програмата за „количествени улеснения“.

Асо каза, че развиващите се икономики трябва сами да положат усилия за реформи. Отделните страни обаче е необходимо да обмислят влиянието от собствените си политики върху останалите държави, като е необходимо да има сътрудничество със световната общност.

Днес говори и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, който подчерта, че развиващите се пазари ще бъдат най-важната тема на започващата утре среща на Г-20.

Според него нововъзникващите пазари трябва да продължат по пътя на структурни икономически реформи, като посочи, че има значителни проблемни въпрос в развиващите се пазари, които не са причинени от външната парична политика.

Развиващите се пазари трябва първо да свържат своята домашна работа и чак след това могат да искат международна солидарност, заяви Шойбле.

Немският финансов министър смята, че Г-20 трябва да намери балансиран път за продължаване на политиката на намаляване на прекомерната парична ликвидност. Волфганг Шойбле отбеляза, че паричната политика е инструмент, който не трябва да бъде използван, за да се избегне намирането на решение на структурните проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *