Новите промоции по депозити тръгнаха с по-ниски лихви

Новата година започна с нови промоции по депозити. Двете най-големи банки – Уникредит Булбанк и Банка ДСК, обявиха свои промоционални оферти в първите два работни дни на годината. Разликата с доскоро обявяваните кампании по набиране на ресурс от местния пазар е, че банките намаляват лихвите или ги запазват на съществуващите нива. При новите оферти на Банка ДСК намалението по лихвите в сравнение с досегашните е с между 0.5 и 1 процентни пункта в зависимост от валутата и срока на влога. Уникредит Булбанк удължи с един месец съществуващата си промоция по депозит „Фен“, като остави лихвата непроменена.

На практика от септември миналата година обявяването на промоциите по депозити е повече маркетингов трик за привличане на клиенти именно заради започналия спад на лихвите по депозитите от тогава насам. Наблюденията на анализаторите от финансовия портал „Моите пари“ са, че от септември минала година намалението на лихвените нива при депозитите е непрекъснато, като по-чувствително е то по левовите депозити в сравнение с тези в евро. Освен това обявените вчера и онзи ден оферти са по-кратки като промоционален период – само един месец. В разгара на депозитната война сроковете бяха по около два-три месеца.

Наблюдателите на пазара не бяха категорични как продължаването на депозитните промоции на този етап ще се отрази върху очакваното намаляване на лихвите по кредити предвид, че сега офертите за депозити са на по-ниски лихвени нива, но все пак конкуренцията за пари явно ще продължи.

„Намаляването на лихвите по кредити ще бъде постепенно, тъй като е необходимо „да изтече“ ресурсът, набран на по-висока цена, да се изплатят лихвите по тези депозити и едва тогава тези по заемите ще тръгнат в посока надолу“, коментира Десислава Николова, анализатор в „Моите пари“. Към края на ноември 2009 г. средната за пазара ефективна годишна лихва по срочните депозити е 7.70% в левове, докато през януари миналата година е била 8.16%.

Набирането на ресурс от местния пазар се сочи като основен източник на финансиране в идните месеци от анализаторите. В доклад на Deutsche Bank Research от края на декември 2009 г. се посочва, че добрите възможности за финансиране от местния пазар ще бъдат ключът за силни пазарни позиции. Това се засилва и от факта, че за тази година е предвидено изтеглянето на средствата, които централните банки наляха на пазарите заради кризата (exit strategy). Според Deutsche Bank Research това ще оскъпи ресурса както от външно финансиране, така и в рамките на банковите групи – между банките майки и техните поделения в Централна и Източна Европа.

Интернет кооперация „Популярна каса 95“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *