Нов играч за БТК

Застрахователят AIG готов да даде 1,9 млрд. евро за телекома

Застрахователният гигант AIG влиза в наддаването за БТК. Това съобщи в. „Файненшъл таймс“, цитирайки запознати с процеса на продажбата. Досега като основни кандидати се сочеха арабската компания „Огер Телеком“, турският мобилен оператор „Тюрксел“ и три инвестиционни фонда – „Мид Еуропа Партнърс“ и консорциум между „Тексас Пасифик Груп“ и „Уорбърг Пинкъс“. Преди седмица дори се появи информация, че американци вече са новите собственици на телекома ни.

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон притежава опция за покупка на „Вива Венчърс“, собственик на 65% от БТК. В момента тече наддаване за покупката на тази опция.

AIG ще използва консултантските услуги на швейцарската банка UBS при опита си да придобие българската компания за 1,7-1,9 млрд. евро, се казва в съобщението на „Файненшъл таймс“. Уточнява се още, че „Мид Еуропа Партнърс“ са се оттеглили от процеса, очевидно оставайки отворена възможността за AIG и неговите турски конкуренти. Според „ФТ“ „Огер Телеком“, който притежава 55% от капитала на „Тюрк Телеком“, е смятан за силен кандидат, тъй като разполага с капитал и може да се възползва от доверието на многобройното турско население в България. „Огер“ е собственост на корпорацията „Сауди Огер“, която е контролирана от роднини на бившия ливански премиер Рафик Харири. „Тюрксел“ също може да спечели от турското население, но не е ясно дали все още е сред кандидат-купувачите след слухове за несъгласие между акционерите й, продължава публикацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *