Няма заплаха за спиране на парите по ОП „Развитие на човешките ресурси“

Няма никаква заплаха от спиране на средства по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – това са единствено лъжовни твърдения, лансирани от няколко медии. Една стотинка няма да загуби България от средствата, за които отговаря Агенцията по заетостта, увери изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова по време на пресконференция.

Лозанова опита да разсее съмненията в изпълнението на оперативната програма, които се появиха вчера, когато в медийното пространство се появи информацията, че ще бъде отстранена от поста сизаради системно недоверие на Брюксел към нейната работа.

Днес директора на агенцията коментира, че атаките срещу нея са били организирани от фирми, към които Агенцията по заетостта е прекратила плащанията си, след открити нарушения.

За последната година ведомството е прекратило 21 договора с доставчици на обучение на стойност няколко милиона лева, уточни Лозанова.

“Когато наш екип установи нарушение, се прекратява договора на съответния обект. След направени проверки са открити много места с нередности и към всички тези фирми, които са били некоректни са били преустановени плащанията”, обясни тя.

Според ръководството на агенцията най-вероятно слуховете за проблеми в системата и за риск от загуба на средства по оперативната програма са пуснати именно от такива фирми.

“Явно сме засегнали интересите на фирми, които искат да работят по друг, некоректен начин. Убедени сме, че е така”, обясни Лозанова.

По отношение на информацията, че ЕК настоява за смяната на ръководството на Агенцията по заетостта, Лозанова увери, че “не се притеснява за длъжността си”. “В тези писма никъде не е споменато моето име. Обаче има писмо, в което комисията казва, че е доволна от междинното звено. Аз съм ръководител на междинното звено”, допълни тя.

“Ние всички сме временни на тези постове. Действително Европа иска да се повиши капацитета на Агенцията по заетостта. Работихме с чест, ще си отстоим работата до край. Убедена съм, че не става въпрос ще бъда ли аз на тази позиция или не. Системите на агенцията работят толкова добре, че и дори аз да не съм на поста си тя ще продължи да работи стройно”, коментира още Лозанова.

По отношение на политическите си пристрастия тя посочи, че единствено “прилага политиките за заетост и обучение на правителството” и допълни, че е безпартийна.

За изпълнението на ОП “Развитие на човешките ресурси”

Шефът на агенцията обясни, че от старта на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г. размерът на извършените плащания от страна на ЕК възлиза на 980,5 млн. лв., което е 48,6% от договореното за ОП РЧР европейско съфинансиране.

Според данните за финансовото изпълнение на Програмата само от началото на годината тези плащания от страна на Комисията са в размер на 364 млн. лв.

‘Резултатите ни са очевидни. По осите, където България разполага със средства за безработните и обучение за работещите, няма да загубим нито стотинка’, заяви Лозанова.

По-късно днес министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов заяви, че правителството има волята да се съобрази с препоръките на Европейската комисия, които са в насока модернизиране на институциите на пазара на труда и други. Адемов уточни, че тези мерки не изключват и кадрови промени в Агенцията по заетостта.

„Правим всичко възможно, да изпълним предварителните условия, така че при следващата програма, през следващия програмен период, да няма каквато и да политическа намеса в управлението на Агенцията по заетостта”, обясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *