Малкият бизнес дава 75% от заетостта

Малките и средните предприятия осигуряват 75% от заетостта в България, сочат данни на Министерството на икономиката. В последните 10 години приносът им в добавената стойност, произеждана от икономиката, се е увеличил над 4 пъти.

В България малките и средните предприятия са

над 310 000.

За 10 години броят им се е нараснал с близо 40% – през 2004 година са били 221 001. Въпреки опасенията на редица анализатори, че членството в ЕС през 2007 година ще доведе до масово закриване на предприятия поради въвеждане на редица нови изисквания към тях, това не се случи.

За България обаче има характерна тенденция – средните предприятия да се превръщат в малки, а малките – в микро. През 2004 г. делът на микропредприятията е бил 90% от всички. 10 години по-късно той вече е близо 98 на сто.

За 10 години производителността на труда в малките и средните предприятия е

нараснала със 126%,

а в големите – със 104%. И по този показател най-големият ръст е при микропредприятията. Увеличението на работните заплати на един зает е над 1400 лева на човек общо за всички сектори. Особено висок е ръстът на заплатите в производството на филми (50%), в информационните технологии (20%) и във въздушния транспорт (25%).

По данни от Агенцията за малки и средни предприятия над половината от предприемачите са с висше образование. Висок е делът и на тези, които ползват чужди езици, интернет и имат компютърна грамотност. Жените предприемачи са над 45%.

Извън стандартните банкови кредити основният източник за финансиране на малките и средните предприятия са парите по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. За миналия програмен период, като се изключат договорираните средства по програма JEREMIE, най-мащабното финансиране бе по схемите за технологично обновление – общо 515 договора на стойност над 370 млн. лв. и още 659 договора за въвеждане на международно признати стандарти за 65 млн. лева.

По новата програма “Иновации и конкурентоспособност” общият бюджет е 1,39 млрд. евро. Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия е

първата отворена процедура

по програмата. По нея има 150 млн. евро. Безвъзмездната помощ за микропредприятие е от 100 000 до 500 000 лева, за малко – от 200 000 до 750 000 лв., за средно – от 300 000 до 1 млн. лева. Финансирането е за дейности, свързани с подобряване на производствените процеси и внедряване на нови технологии. Акцентът е върху високите технологии.

Друга схема за финансиране на малките и средни предприятия ще бъде отворена през септември. Тя ще бъде с фокус върху насърчаване на иновационните дейности в предприятията. Третата процедура ще бъде отворена през декември на тази година. По нея фирмите ще могат да кандидатстват за покупка на активи, които допринасят за подобряване на енергийната ефективност, и за инвестиции, които ще доведат до намаляване на енергоемкостта.

По програма „Евростарс“ малките и средните предприятия могат да кандидатстват дирекно в Брюксел. Тя финансира проекти от всички сектори на икономиката. Задължителното условие е да са научноизледователски и ориентирани към пазарите на участващите в проекта държави. Според експертите, кандидатстването по програмата е лесно, достъпно и може да бъде направено самостоятелно от всяко предприятие. Особеното по тази програма е, че кандидатстването се осъществява онлайн и оценката е от независими експерти.

Основната задача при новия програмен период до 2020 г. е да се приложат мерки с

по-голям мултиплициращ ефект,

по примера на JEREMIE или създаване на бизнес инкубатори и друга иновационна инфраструктура, която да дава ефет и след след приключване на публичното финансиране.

В националната стратегия за малки и средни предприятия е предвидено и улесняване на достъпа до финансиране чрез рисков капитал, микрокредити, развитие на капиталовия пазару пари от международни финансови институции, от Българската банка за развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *