Обама обявява данъчно споразумение с републиканците

Ройтерс

В понеделник американският президент Барак Обама съобщи за компромисно споразумение за удължаване на всички данъчни намаления от ерата на Буш за още две години и така отстъпи пред републиканците, окуражени от победата им на частичните избори за Конгреса миналия месец.
След като се срещна в Белия дом с лидерите на демократите, Обама обяви „рамково“ споразумение с републиканците за удължаване на данъчните облекчения не само за средната класа (каквито бяха неговите искания и тези на демократите), но и за по-богатите американци, както настояваха републиканците.

Разочарование от президента

Очаква се някои либералдемократи да се противопоставят на предварителния план. Те изразиха разочарованието си, че президентът се е поддал на исканията на републиканците, без да успее да измъкне достатъчно отстъпки в замяна. Обама вероятно ще се нуждае от помощта на републиканците, за да прокара пакета с данъците, ако прекалено много от неговите съпартийци му обърнат гръб.
Крехкото споразумение за данъчните намаления, което се очаква да удължи и по-ниските данъчни ставки върху дивидентите и капиталовите печалби, също така предлага намаление на данъците върху заплатите на служителите с 2%, както и удължаване на помощите при безработица с 13 месеца, което до известна степен може да умилостиви демократите.
Но Обама отстъпи и пред исканията на републиканците за максимален данък върху имотите от 35%, като необлагаемите имоти ще са с максимална стойност до $5 млн. на данъкоплатец, което според президента е по-щедро от това, което той смята за „разумно или оправдано“.
„Не можем да се занимаваме с политически машинации, когато американският народ очаква от нас да решаваме належащите проблеми, заяви Обама пред репортери. Сигурен съм, че в крайна сметка Конгресът ще постъпи правилно.“
Обама призна, че е направил някои отстъпки поради спешната нужда от споразумение, преди настоящият Конгрес да закрие последната си сесия този месец. По този начин президентът се е опитал да избегне повишаването на данъците за средната класа, тъй като всички данъчни намаления от ерата на Буш приключват на 31 декември.
„Не се и съмнявам, че всички ще открият неща, които не харесват в този компромис, сподели Обама. В интерес на истината в споразумението има неща, които самият аз не харесвам – най-вече удължаването на данъчните облекчения за богатите американци и най-скъпите имоти. Но срокът на тези данъчни намаления ще изтече след две години.“
Според Бюджетната комисия към Конгреса удължаването на всички данъчни облекчения за срок от две години ще струва $501 млрд., и то във време, когато Обама е под натиск да намали бюджетния дефицит от $1,3 трлн. От комисията съобщиха, че подновяването на данъчните намаления ще насърчи икономиката в краткосрочен план, но ще донесе вреди в дългосрочен план.
Отстъпките на Обама отразяват новата политическа действителност. Републиканците надделяха в данъчната борба, след като отбелязаха голям успех на изборите за Конгреса на 2 ноември, което се възприе като наказание за неуспешното справяне на Обама със затъналата икономика и постоянно високата безработица.
Данъчното предложение на Обама все още може да срещне съпротива от някои демократи в Конгреса, но анализаторите вярват, че са налице добри шансове в крайна сметка то да бъде одобрено преди края на законодателната сесия.
Повечето демократи ясно показаха, че предпочитат да удължат само данъчните намаления за хора с лични доходи до $200 000 на година, докато републиканците искаха да се запазят данъчните облекчения и за хора с далеч по-високи доходи.
Конгресмен Питър Уелч, демократ от щата Върмонт, окачестви предложението на Обама като „финансово безотговорно“ и „изключително нечестно“.
„Ние предлагаме данъчните облекчения да се удължат напълно за 98% от американските данъкоплатци, каквито бяха първоначалните предложения на президента. Той не трябва да отстъпва сега. Нито пък ние“, заяви Уелч в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
В защита на подхода на Обама служители от администрацията подчертаха факта, че удължаването на намаленията отново ще наближи края си, когато той ще се бори за преизбиране през 2012 г. Те смятат, че тогава сегашният президент ще бъде в по-добри позиции да убеди избирателите, че данъчните облекчения за богатите американци трябва да се прекратят.

Положителна реакция

Джим Манли, говорител на лидера на мнозинството в Сената, Хари Рийд, заяви, че Рийд ще обсъди плана на Обама с фракцията на демократите във вторник.
Републиканците реагираха положително. Говорител на лидера на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър, който през януари ще заеме поста на председател на камарата, окачестви изявлението на Обама като „окуражаващо“. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл приветства действията на президента и ги нарече „открити по отношение на данъчните увеличения“.
Някои поддръжници на либералите атакуваха Обама за прекалено голямото му желание да постигне компромис в данъчната битка. Пол Кругман написа в колонката си за „Ню Йорк таймс“, че Обама просто трябва да остави данъците да се повишат за всички американци, вместо да се съгласява на удължаване на данъчните намаления за богатите.
Обама настоя да се удължи срокът на действие на застраховките при безработица като част от данъчното споразумение. Застраховките за безработица, чийто срок вече беше удължен от Конгреса до 99 седмици вместо обичайните 26, също изтичат този месец за два милиона американци.
Предложеното от Обама споразумение включва двугодишно удължаване на пакета от данъчни намаления за отделните граждани и за предприятията.
Не се появиха конкретни коментари дали т.нар. Build America Bonds – облагаем данък, който бе включен в плана за стимули от миналата година и чийто срок трябва да изтече в края на декември – ще бъде включен в окончателното споразумение за данъчните намаления. Служител от администрацията заяви, че детайлите все още се изясняват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *