Общините не намаляват разходите си за заплати на чиновниците

Разходите за заплати на чиновниците не намаляват и в общинските администрации. Данните на Министерството на финансите (МФ) за първите 5 месеца на годината показват, че вместо да намаляват, плащанията за заплати и осигуровки на общините са се увеличили с 49.5 млн. лв. спрямо година по-рано и към края на май вече достигат общо 757.6 млн. лв.

Подобно на министерствата и общините масово не са спазили и препоръката на МФ да изготвят програми за структурни и функционални реформи, в които да заложат мерки до 2017 г. Това става ясно от изпратено от финансовото министерство писмо до кметовете на общини по повод изпълнението на залегналите в бюджет 2015 мерки за оптимизиране на разходите.

Орязването на възнагражденията в бюджетната сфера с 10% е една от малкото политики за намаляване на разходите в бюджета за тази година. Оказа се обаче, че в редица министерства заложеното ниво е далеч по-ниско. Така разходите за заплати в администрацията не намаляха, но поне бяха замразени. В общините също има препоръка за преструктуриране и намаляване на тези харчове, но разходите растат. От МФ припомнят, че препоръчителният срок за приемане на такива мерки – 15 февруари, отдавна изтече, и предупреждават, че финансовото министерство ще анализира текущо числеността и разходите за заплати на местно ниво.

В предизборната 2015 г. общините масово не са спазили и препоръката да изготвят програми за структурни реформи. Такива програми се чакаха и от министерствата в срок до края на март, но и те още не са готови. Програмите са на ниво съгласуване в съвета за административна реформа, няма и яснота кога ще бъдат одобрени. Финансовото министерство разчита в тези програми министерствата да дадат гаранции, че ще успеят да се вместят в бюджетите си за 2015 г.

ЛИМИТИ

От писмото на МФ става ясно, че през 2016 г. общините може да имат сериозни проблеми с финансовата дисциплина заради големия размер на налични към края на годината задължения, които отчитат. В закона за публичните финанси бяха заложени лимити за задълженията и поетите ангажименти за разходи към края на годината, като местните управи имат преходен период до края на 2016 г. да ги изпълнят. Данните за 2014 г. показват, че тези лимити масово са надвишени. От МФ са предупредили, че за да може да се спазят те, общините следва да предприемат мерки още тази година. Според закона поетите от общините задължения за разходи не могат да надхвърлят 5% от средния размер на отчетените разходи за последните 4 години. Неизпълнението на закона представлява нарушение на финансовата дисциплина и може да доведе до спиране на субсидии, припомнят от МФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *