Овчаров: “Белене” е невъзможна без Русия

Офертите на двамата кандидати се различават по типа на реакторите

Строеж на АЕЦ „Белене“ без участието на Русия e изключително трудно от техническа, а е и доста съмнително от юридическа гледна точка. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при завръщането си от Москва. Той се аргументира с факта, че реакторите ВВЕР 1000 са руски проект. Такъв тип е доставен вече на площадката на „Белене“. Същият, но модернизиран, предлага и „Шкода Алианс“. Коментарът на министъра обаче не бива да се тълкува като подкрепа на руския кандидат „Атомстройекспорт“. Руска компания държи и 50% от чешкия кандидат „Шкода Алианс“. Това е „Шкода ядрено машиностроене“ (ШЯМ), 100% собственост на „Обединени машиностроителни заводи“ (ОМЗ), за което „Стандарт“ пръв писа. Това потвърди и Мирослав Фиала, генерален директор на ШЯМ. Основни собственици на ОМЗ пък са Газпромбанк и грузинският магнат Каха Бендукидзе. Останалите две компании в чешкия консорциум – „Шкода Прага“ и Институтът за ядрени изследвания – Ржеж, са на CEZ – собственикът на ЕРП в София, София област и Плевен.

Основната разлика между офертите на руската „Атомстройекспорт“ и „Шкода Алианс“ е в предлаганите ядрени реактори за „Белене“. Чехите са готови да монтират два блока ВВЕР 1000/В 320. Те са същите като V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. Но са модернизирани с оборудване за управление на „Уестингхаус“ като тези на чешката АЕЦ „Темелин“. Направените им подобрения ги правят най-безопасните ВВЕР 1000 в света, заявиха от „Шкода Алианс“.

„Атомстройекспорт“ предлагат дострояване на съществуващия реактор ВВЕР 1000/В 320, както и нов тип реактори, които никъде не са изграждани – ВВЕР 1000/В 466.

Друга разлика е, че чешкият реактор е пригоден да използва ядрено гориво и от руската компания ТВЕЛ, и от американската „Уестингхаус“. Решение какво гориво ще се използва ще взема този, който експлоатира централата.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *