Чипове пенсионират портфейла

Искате ли никога да не губите портфейла си или кода на банковата си сметка? Системата VeriPay е технология на разплащане, която използва чипове и скенери за радиочестотна идентификация (RFID), много скоро може да пенсионира и парите, и кредитните карти. Стига да сте готови да се подложите на малка операция.

VeriPay, която предлага американската компания Applied Digital Solutions, дава възможност на всеки да притежава уникален идентификационен номер, пазещ се в чип, имплантиран под кожата. Така радикално ще се реши проблемът с евентуална загуба или кражба на ценна информация за финансовото състояние на притежателя. Нещо като портфейл, с който не се разделяте никога. Единственото неудобство, което не могат да пренебрегнат и създателите на технологията, е нежеланието на повечето хора да носят в тялото си сложен радиопредавател, който те самите не могат да контролират. Но и сигурността, както всичко друго, си има цена.

–––––––––––––––––––––––––––

Учени от Кеймбридж предупреждават за нов вид фобия – парична. Те провели допитване сред хиляда души и открили, че при една пета от тях при съприкосновение с банкноти се появяват признаци на сърцебиене, световъртеж, главоболие. Изследователите изчисляват, че от финансова фобия страдат над 9 млн. британци, или 20% от населението на страната.

Най-голямата банкнота е златният сертификат с номинал $100 000, серия 1943 г. Тази купюра се използвала само при разплащане между банките и държавната хазна в САЩ. Иначе според статистиката най-печатаната купюра е с номинал $1. В САЩ най-използвани са 20-доларовите банкноти, а в останалата част на света – 100-доларовите.

В Китай пък печатат банкноти за… мъртвите. Hell Bank Notes се използват и във Виетнам, където също се горят при погребението. „Банкнотите от ада“ се появяват през 1968 г. Номиналът им е от $10 до няколко милиарда, а на лицевата им страна е изобразен брадат китаец – Императора на задгробния свят. Банкнотите могат да се купят във всеки китайски магазин и пачка от тях струва само $1.

В Норвегия през април миналата година момиченце плати в магазина с нарисувана банкнота от 100 крони. Подправените пари открили на следващия ден, когато автоматът отказал да ги приеме. Тогава се установило, че на банкнотата с детски почерк пише „100 джобни“. Бащата признал, че отдавна имал в портфейла си фалшива банкнота, но не знаел нищо за произхода й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *