Одобрен е отчетът за дейността на НЗОК през 2008 г.

Правителството одобри отчета за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2008 г. и предлага на Народното събрание да го разгледа и приеме. В документа се посочва, че през 2008 г. дейността на НЗОК е била насочена към решаването на основни задачи, като стабилизиране на финансовото състояние, изпълнение на европейските изисквания и регламенти за свободно движение и лечение на хора, въвеждането на интегрираната информационна система.
Разширил се е обхватът на лицата, включени в системата на задължителното здравно осигуряване и е въведено задължително електронно отчитане, считано от 01.07.2008 г. На основата на ежемесечни анализи на тенденциите в изпълнението на бюджета за 2008 г. и в резултат на преизпълнението на здравноосигурителните приходи (с над 100 млн. лв.), са преразпределени 85 млн. лв. допълнително за здравноосигурителни плащания.
Отчита се ефективно функциониране на Системата за финансово управление и контрол в Централното управление на НЗОК и в РЗОК, както и на системата за предварителен контрол относно законосъобразността на всички действия и документи, свързани с финансовата дейност.
В документа се отчита, че НЗОК е създала всички необходими прозрачни механизми за сключване на договори и управление на средствата от здравни вноски при спазване нормите на Закона за бюджета на НЗОК, Закона за държавния бюджет, Закона за здравното осигуряване и наредбите на Министъра на здравеопазването. По този начин е създадена равнопоставеност на всички изпълнители на медицинска и дентална помощ в цялата страна и е постигнато еднакво лечение и обслужване за пациентите на територията на цялата страна.
През 2008 г. е въведена интегрираната информационна система на НЗОК и са актуализирани финансовите модули за управление на плащанията, е записано в отчета. Продължило е издаването на Европейска здравноосигурителна карта, която удостоверява наличието на здравноосигурителни права и достъп до спешната и неотложна медицинска помощ при временно пребиваване на гражданите на една държава-членка в друга. Реализирани са плащания, произтичащи от европейските регламенти.
Посочва се, че сертифицирането на институцията с международен сертификат за качество ISO 9001:2000 е още един знак за достигнати положителни резултати.
Акцент е поставен върху предприетите от НЗОК действия за подобряване и оптимизация дейността по управлението на финансовите ресурси и медицинските дейности.
През миналата година е усъвършенстван моделът на заплащане в болничната помощ и определяне за всеки регион и лечебно заведение на финансови параметри на основата на броя здравноосигурени лица при спазване на принципите „парите следват пациентите“ и равен достъп на всички здравноосигурени лица. Новият подход за заплащане работата на изпълнителите на болнична помощ гарантира наличие на достатъчен брой специалисти за работа по отделните клинични пътеки и възможност на всяко лечебно заведение за планиране и разпределение на средствата от НЗОК.
Въведен е задължителен електронен формат и електронен подпис за работа и отчитане на изпълнителите от извънболничната помощ от 1 март 2008 г. При общопрактикуващите лекари (ОПЛ) е предвидена възможност за оптимизиране обема дейности в посока профилактика и наблюдение на рискови групи, както и допълнително извършване на близо 400 хил. профилактични прегледа при деца. Разработени са критерии за качество на медицинската помощ на ОПЛ и финансово стимулиране на практиките, които отговарят на тези критерии. Въведени са допълнителни ежемесечни финансови стимули за неблагоприятни практики и практиките в отдалечени райони.
През 2008 г. бяха предвидени 15% (800 хил. броя) повече направления от 2007 г., което значително е подобрило достъпа на здравноосигурените лица до специализирана медицинска помощ. Запазено е правото на ползване на неусвоените обеми през предходното тримесечие. Дадена е възможност за надвишение с 10% за всички случаи, без задължение за компенсация и възможност за ползване на допълнително надвишение със задължение за компенсация от 20 на сто.
Предвидени бяха над 200 хил. броя изследвания повече в сравнение с 2007 г. Допълнителният брой изследвания бе обвързан с увеличението на профилактичната дейност на ОПЛ и на специалистите, както и диспансерното наблюдение на хората с хронични заболявания и дейността по профилактика на лицата от рискови групи.
През 2008 г. се разшири лекарствената номенклатура при по-ниски ценови равнища на медикаментите и медицинските изделия. В лекарствения списък на НЗОК бяха включени нови лекарствени продукти. Чрез периодично мониториране и анализиране на постъпващите данни в НЗОК за отпуснатите лекарства, медицински изделия и диетични храни, беше осигурено плавно разходване на средствата, повишаване на броя на здравноосигурените лица, лекувани по програми, а по-високата степен на контрол доведе до по-рационалното разходване на бюджетните средства.
През периода януари-декември 2008 г. се отчита 4,8% увеличение на извършените проверки в болниците – общо 374, като 179 от тях са медицински, 179 – финансови, и 16 – проверки по жалби във всичките 28 РЗОК.
43% от общо неправомерно получените 3 521 408 лв. в системата на НЗОК са установени по време на проверките на изпълнители на болнична помощ от експерти от ЦУ – НЗОК за периода януари-декември 2008 г. и са в размер на 1 527 571 лв. Средно установените неправомерно получени средства на 1 проверена клинична пътека през 2008 г. са 2192 лв. – 1,5 пъти повече спрямо 2007 г.
Общо за страната броят на извършените медицински и финансови проверки от НЗОК и РЗОК на договорни партньори от извънболнична медицинска и дентална помощ и аптеки за годината е 21 296, в т. ч. 3250 аптеки. За сравнение, през 2007 г. са извършени 21 702 проверки. От тях в лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ – 6524 медицински и финансови проверки; в лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ – 2403, групови практики – 123; ДКЦ – 597; МЦ – 1010 и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *