Оказва се, че има пари в бюджета

Приходите по консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие на 2009 г. са в размер на 12 954,5 млн. лв., или 39,8% от планираните за годината в държавния бюджет, съобщи пресцентърът на Министерство на финансите.

Бюджетното салдо за първото полугодие по КФП е положително в размер на 183,8 млн. лв., а фискалният резерв към 30 юни 2009 г. е в размер на над 8,25 млрд. лв.

Отчетените постъпления са 92,3% спрямо постъпленията за същия период на миналата година. През първото полугодие се отбеляза забавяне в приходите, като изоставане спрямо разчетите се отчита най-вече при данъчните постъпления и по-специално при приходите от ДДС.

Основните причини за тази негативна тенденция се свързват със забавянето на икономиката и значителното свиване на външната търговия.

Това е съпроводено от драстично намаляване на цените на петрола, металите и други основни суровини на международните пазари в резултат на задълбочаването на глобалната финансова и икономическа криза.

Изготвените актуализирани оценки на Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерство на финансите за основните макроикономически показатели за годината дават основание да се очаква свиване на брутиня вътрешенпродукт (БВП) с около 6,3% за 2009 г. при заложен ръст в макрорамката на Бюджет 2009 от 4,7%.

Негативните тенденции в реалната икономика се изразяват в свиване на производството, потреблението и външната търговия, ръст на безработицата, спад в строителния сектор и други.

Тези фактори се отразяват неблагоприятно върху постъпленията от корпоративни данъци, приходите от осигурителни вноски, приходите от данъка върху доходите на физическите лица, имуществените данъци по общинските бюджети и други.

Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец юни възлиза на 10 123,8 млн. лв., което е 78,1% от общите постъпления по КФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *